poniedziałek, 5 sierpnia 2013

OGÓRKOWY MEKSYK czyli CHŁODNIK INACZEJ




Upał nie nastraja nas do długiego wystawania w kuchni. Niestety jest to czas wakacyjny i pora odwiedzin wszelakich. Rodzinnych oraz przyjacielskich. I tu niestety wymigać się nie łatwo, bo o ile domownikom można podać coś standardowego, o tyle przed gośćmi chciałoby się "błysnąć". Ale jak skrócić czas przygotowania do minimum, a atrakcyjność dania doprowadzić do maksimum? Oto moja propozycja na dziś.





MEKSYKAŃSKI CHŁODNIK Z CHILI:
  • 2 długie ogórki
  • 1szkl. bulionu drobiowego
  • 100g koncentratu pomidorowego
  • 1/2 papryczki chili
  • sól, pieprz
  • 50g dobrego sera zółtego
  • zielone oliwki 
Bulion drobiowy (może być z kostki ) łączymy z koncentratem pomidorowym i posiekanym drobniutko chili. Doprawiamy solą i pieprzem. Ogórki dokładnie myjemy i kroimy na 5-6cm kawałki. Na skórce możemy zrobić obieraczką ciekawy wzorek. Środki wydrążamy do 2/3 wysokości i wypełniamy je chłodnikiem. Przystrajamy żółtym serem i np. oliwką.




20 komentarzy:

  1. Super pomysł i ekstra przystawka na letni grill, mega!

    Pozdrawiam i zapraszam do Mnie:
    http://simplydelicious.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja w pierwszej chwili myślałam, że to arbuziki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. samym wyglądem zachęca do skosztowania :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to pięknie wygląda, takie małe dzieło sztuki:)Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki fajny pomysł i jak pięknie podane. Na upały świetny pomysł :-) Sama bym skosztowała Meksyku :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bajeczka! każdy wymięka, nawet jak jest to Teściowa ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. o matulu, ale kochane! Super to podałaś, na każdym gościu na pewno zrobi mega wrażenie!

    OdpowiedzUsuń