sobota, 31 sierpnia 2013

PIEROGI Z CUKINIĄ I MOZZARELLĄ





Nie ukrywam, że w moim domu palmę pierwszeństwa dzierżą pierogi ruskie. Tradycyjne i smaczne zarówno gotowane jak i podsmażane. Ja osobiście jednak uwielbiam eksperymentować i przy okazji przygotowywania "ruskich" co jakiś czas lepię kilka innych do spróbowania. Tak powstały przepyszne pierogi z pieczarkami i ziemniakami, które już kiedyś pokazywałam i w ten sam sposób powstały dzisiaj pierożki z duszoną cukinią i mozzarellą. I muszę powiedzieć, że ich smak mnie zachwycił. 

PIEROŻKI Z DUSZONĄ CUKINIĄ I MOZZARELLĄ:
ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • woda 
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto, dolewając tyle wody ile ciasto zabierze, aby było miękkie i elastyczne. Lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy je na cieniutki płat. Szklanką lub kieliszkiem wykrawamy kółka, które napełniamy farszem.

farsz:
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebulka
  • 1 kula mozzarelli
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Cukinię umyć, odkroić kilka cienkich plasterków do dekoracji, a resztę razem z mozzarellą pokroić w drobniutką kostkę.  Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę. Dodać cukinię i po chwili smażenia posolić i popieprzyć do smaku. Przestudzić i połączyć z mozzarellą.Całość dobrze wymieszać. Zlepiamy małe pierożki, które gotujemy chwilę w osolonym wrzątku. Ja zawsze gotuję pierogi do momenty wypłynięcia ich na powierzchnię wody.
Pozostawione plastry cukinii bardzo krótko podduszamy lub smażymy na patelni grillowej.
Pierożki podajemy ułożone na grillowanych plastrach cukinii.





17 komentarzy:

  1. O! O! O! Muszę wypróbować koniecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie... Podoba mi się ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet o takich nie słyszałam, ale ta ciągnąca się mozzarella, noooo...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjj inspirujesz mnie :) ! Nie jadłam jeszcze takich pierogów ale chyba będę musiała bo narobiłaś mi smaka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wierzę, że są pyszne, bo wyglądają bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na farsz:D u mnie w domu dominują za to z mięsem

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają rewelacyjnie ja dzisiaj zamierzam przygotować pierożki z kurkami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Super nadzienie, jeszcze nie jadłam takich :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. musiały być pyszne i delikatne :) my również wielbimy ruskie, ale mile widziana jest również jakaś inna odmiana pierożków :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich jeszcze nie robiłem.Ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale smakowity przepis!!! Mam dzięki temu pomysł na jutrzejszy obiad w mojej wegetariańskiej kuchni :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Są bardzo bardzo pyszne,te plasterki grillowanej cukinii świetnie do pierogów pasują po prostu rewelacja do tego śmietana super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że przypadły do gustu:)

      Usuń
  13. Super,a co sadzicie aby dodac troszke wedzonego boczku do farszu?

    OdpowiedzUsuń