piątek, 2 sierpnia 2013

SORBET CYTRYNOWY



W takie upalne dni, jak dzisiaj, królują lody. Słodkie, o aksamitnej konsystencji ,oraz smakach i kolorach przyprawiających o zawrót głowy. Oczywiście jak większość lubię lody, szczególnie miętowe, ale moje serce należy jednak do sorbetów. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotowuję mój ulubiony - cytrynowy w fikuśnych miseczkach, którymi można zaskoczyć niejednego gościa.




SORBET CYTRYNOWY:
3 porcje
  • 2duże cytryny
  • 100g cukru
  • 1/2 szkl. wody
Cytryny dokładnie sparzamy wrzątkiem i dokładnie szorujemy. Przecinamy każdą cytrynę na 2/3 wysokości. Odcinamy kawałeczek dołu, aby owoc można było postawić.
Wyciskamy sok i wydrążamy miąższ. Cytrynowe miseczki wkładamy do zamrażarki.
Wodę gotujemy z cukrem , aż się rozpuści. Studzimy. Sok z cytryn miksujemy z wodą . Wlewamy do plastikowego pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Od czasu do czasu wyjmujemy nasz sorbet i mieszamy dokładnie łyżką grudkowatą masę. 
Sorbet nakładamy do cytrynowych miseczek i przykrywamy wierzchem.






20 komentarzy:

  1. świetny :) właśnie wypiłam kawę mrożoną, idę kręcić lody :) a taki sorbet też bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcia !!!!!!!!!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie podany :) Uwielbiam takie sorbety

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł z tymi miseczkami cytrynowymi :) a sorbet sam w sobie mega! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nooo, młodzież to Ty, a mamcia to ja!
    ja poszłam do szkoły 1973 roku, he he he...

    OdpowiedzUsuń
  6. moje smaki,zabieram jedną cytrynkę

    OdpowiedzUsuń
  7. Bosko wygląda , na upały idealny :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam, sorbet jest w zamrażarce, mam nadzieję że będzie pyszny :D

    OdpowiedzUsuń