poniedziałek, 19 sierpnia 2013

ZAPIEKANKI - CHRUPIĄCA PRZEKĄSKA





Pamiętacie szalony bum na szybkie jedzenie z budki? Przy obskurnych blaszanych budkach ustawiały się kolejki po zapiekanki, hot - dogi i hamburgery. Niektóre były tragiczne zarówno w smaku jak i w formie przygotowywania, ale gdzieś tam, głęboko we wspomnieniach pozostał sentyment do tych przekąsek. Fajnie było po szkole pójść z koleżankami na zapiekanki, a dzisiaj to ja czasem robię je moim córkom jak wracają ze szkoły. 

ZAPIEKANKI:

  • 1 bagietka lub 3 bułki typu paluchy
  • 200g pieczarek
  • 100 g szynki konserwowej
  • 150g żółtego tartego sera
  • ketchup
  • sól, pieprz
  • szczypta suszonego oregano
  • 1/2 łyżki posiekanego świeżego lubczyku
  • ząbek czosnku
Bułki przekrajamy na pół, bagietkę na trzy części i układamy na blaszce. Wstawiamy do nagrzanego do 175st.C piekarnika na 5 -7 min. Bułki powinny zrobić się lekko chrupiące, a wtedy wyjmujemy je z piekarnika i każdą lekko nacieramy przeciętym na pół ząbkiem czosnku.
Pieczarki obieramy i krótko podsmażamy na łyżce oliwy. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą oregano oraz posiekanym lubczykiem.
Szynkę kroimy w drobną kostkę.
Na bułkach układamy kolejno pieczarki, szynkę i tarty ser. 
Wstawiamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy do momentu roztopienia się sera.
Polewamy ketchupem.



9 komentarzy:

  1. zapiekanki zawsze znikają w ekspresowym tempie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmniam! Zjadłabym chętnie taką ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiamy z mężem takie zapiekane bułeczki i często robimy

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam!:) często goszczą u mnie na kolację;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Strasznie lubię takie zapiekanki! To świetna alternatywa, gdy nie ma się czasu ani ochoty na wymyślanie obiadu :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Sama bym jedną zjadała, z pieczarkami mniam :-)

    OdpowiedzUsuń