poniedziałek, 30 września 2013

MINI ROGALIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ





Rogaliki już kiedyś gościły na tym blogu, ale dzisiaj postanowiłam odświeżyć nieco przepis i przygotować je w wersji z nadzieniem czekoladowym. Podstawowy przepis również został nieco zmodyfikowany, bo ciekawiło mnie czy dodatek mąki żytnej wpłynie jakoś istotnie na ich smak. Według mnie różnicy nie ma. Zresztą reszta domowników nawet nie zorientowała się, że część mąki pszennej została zastąpiona żytnią. Rogaliki są delikatne, kruche, nie za słodkie. Idealne.

ROGALIKI Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ:
40szt


  • 400g mąki pszennej
  • 100g mąki razowej żytniej
  • 2 jajka
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50g drożdży
  • 5 łyżek letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 100g białej czekolady
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku. Obie mąki mieszamy w misce w proszkiem do pieczenia. Dodajemy margarynę, rozpuszczone drożdże, jajka, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Z podanych składników zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykrywamy lnianą ściereczką  i odstawiamy do lodówki na 1 godz. 
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej i odstawiamy do ostudzenia.
Gdy ciasto podwoi objętość wyjmujemy je na omączony blat. Dzielimy na 4 części i każdą część wałkujemy dość cienko, nadając ciastu formę koła. Każde koło dzielimy przekątnie na 8 trójkątów. Następnie kolejne trójkąty smarujemy roztopioną czekoladą i zwijamy zaczynając od podstawy ku wierzchołkowi trójkąta. Formujemy małe rogaliki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
Rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200st.C przez 25min.






18 komentarzy:

  1. Zgrabniutki i mam taką samą paterę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. właśnie zaparzyłam kawkę i tylko rogalików mi brakuje:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystko co z białą czekoladą jest pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmm piękne! Do kawuni idealne!

    OdpowiedzUsuń
  5. doskonałe do kawki :) tej Twojej wczorajszej :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ...idealne.. typowo staropolskie, takie jakie robiła dawniej nie jedna babcia i były najlepsze ! :) Twoje zapewne również :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale zrobiłaś mi smaka :) Pysznie wyglądają, tylko schrupać do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam słabość do rogalików, a Twoje są takie apetyczne, że aż mi ślinka cieknie na ich widok... :))

    OdpowiedzUsuń
  9. jeju.. moja ręka sama sięgnęła po rogala.. ale kurczę-ekran ją zatrzymał :(
    Cudowne, i taaakie kształtne!

    OdpowiedzUsuń
  10. Wydawało mi się, że mój komentarz się dodał, ale może się mylę. W każdym bądź razie pisałam, że te rogaliki to idealna wersja dla mojego męża, który uwielbia białą czekoladę :)
    Przy okazji podziwiam z zafascynowaniem wszystkie Twoje zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Z białą czekoladą ?! Chyba jestem w niebie :) Piękne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Dawno nie jadłam takich rogalików, chyba się skuszę...:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pięknie wyglądają i pewno równie fantastycznie smakują! Aż mnie naszła ochota na rogaliki:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Małe pysznosci;-) dawno nie robiłam rogalików

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie masz serca ,kusisz i kusisz! . Już od samego patrzenia ściska mnie w żołądku

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie masz serca ,kusisz i kusisz! . Już od samego patrzenia ściska mnie w żołądku

    OdpowiedzUsuń
  17. ile jajek? w przepisie nie ma a potem sie pojawiaja ? dziekuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 2 jajka - dziękuję za zwrócenie uwagi. Pozdrawiam

      Usuń