sobota, 9 sierpnia 2014

CIASTO ŚLIWOWICZKA







Sezon na śliwki w pełni, więc nie może zabraknąć przepisu na ich wykorzystanie. Mogłyby być knedle, mogłyby być słodkie bułki, ale co powiecie na mega ciacho? Oryginalnie czekoladowe ciasto ze śliwkami i z dodatkiem śliwowicy, ale i pyszne również bez niej.

ŚLIWOWICZKA:
blsaszka 23x25cm
ciasto:

  • 150g czekolady gorzkiej
  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Miękkie masło zmiksować z roztopioną i przestudzoną czekoladą. Powoli dodawać po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Wsypać cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać rózgą.
Gotowe ciasto przelewamy do formy, której dno wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do temp. 170st.C przez około 35min. Studzimy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Po wystudzeniu przekrajamy ciasto na dwa blaty.

poncz do nasączenia ciasta:
  • 30ml kompotu śliwkowego
  • 30ml śliwowicy
masa śliwkowa:
  • 50ml kompotu ze śliwek
  • 1/2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g świeżych śliwek
Do rondelka wlewamy kompot oraz wsypujemy cukier i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie kisiel. Na koniec wrzucamy pokrojone w drobną kostkę śliwki.

ponadto:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • kilka kropel soku z aronii
Śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec dodajemy cukier i sok, który nada śmietanie ładny, liliowy kolor.
Pierwszy blat ciasta nasączamy połową ponczu, a następnie wykładamy na niego wystudzoną masę śliwkową. Kolejną warstwę stanowi połowa bitej śmietany. Przykrywamy wszystko drugim blatem ciasta, które również nasączamy pozostałym ponczem. Wierzch oraz boki dekorujemy pozostałą bitą śmietaną. Przed podaniem należy ciasto lekko schłodzić w lodówce.




6 komentarzy:

  1. Wspaniałe i pyszne ciasto choć pracochłonne.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne to ciasto, uwielbiam takie połączenia smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mega :) dużo pracy, ale warto!

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto prezentuje się ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Faktycznie mega ciacho! Ale chyba warto sie potrudzic :) Patrzac na efekt... mniam

    OdpowiedzUsuń