poniedziałek, 15 września 2014

CIASTO SHREK BALOWY






Ja wiem, że niektórzy stwierdzą, że ciasto stare i oklepane, ale są i tacy którzy zachwycają się nim niezmiennie. Ktoś zapyta czemu balowy - bo takie kalorie - to tylko na balu. Ponieważ na blogu jeszcze go nie było, a zagościło ono na moim niedzielnym stole, to tym sposobem znalazło się również tutaj.

SHREK BALOWY:
blaszka 23x25cm

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając na koniec cukier. Następnie po kolei dodajemy żółtka i delikatnie łączymy je z masą.Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki. 
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st. C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt 35 -40min.
Po całkowitym ostygnięciu, dzielimy biszkopt na dwa jednakowej grubości placki.
Masa I:
  • 600ml  soku Pysio w kolorze zielonym
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1/2 kostki masła.
Z soku odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę soku doprowadzamy do wrzenia i łączymy z rozrobionym budyniem. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy powoli zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.

masa II:
  • 400ml śmietany kremówki
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fiksem, a następnie łączymy z cukrem pudrem.
ponadto:
  • 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
  • polewa czekoladowa
  • 1/4 szkl wody z 2 łyżkami syropu o smaku kiwi
Wykonanie:
Pierwszy biszkopt delikatnie ponczujemy połową wody z syropem, a następnie wykładamy na niego masę z zielonego Pysia. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które ponczujemy pozostałą wodą z sokiem. Kolejną warstwę stanowi ubita na sztywno śmietanka. 
Na ubitej śmietanie układamy jeden obok drugiego okrągłe biszkopty, które oblewamy polewą czekoladową.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 -3 godziny, aby stężało.



11 komentarzy: