Ja wiem, że niektórzy stwierdzą, że ciasto stare i oklepane, ale są i tacy którzy zachwycają się nim niezmiennie. Ktoś zapyta czemu balowy - bo takie kalorie - to tylko na balu. Ponieważ na blogu jeszcze go nie było, a zagościło ono na moim niedzielnym stole, to tym sposobem znalazło się również tutaj.
SHREK BALOWY:
blaszka 23x25cm
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej
- 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając na koniec cukier. Następnie po kolei dodajemy żółtka i delikatnie łączymy je z masą.Na koniec wsypujemy przesiane obie mąki.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st. C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt 35 -40min.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 170st. C i w tak nagrzanym pieczemy biszkopt 35 -40min.
Po całkowitym ostygnięciu, dzielimy biszkopt na dwa jednakowej grubości placki.
Masa I:
- 600ml soku Pysio w kolorze zielonym
- 2 budynie śmietankowe
- 1/4 szkl. cukru
- 1/2 kostki masła.
Z soku odlewamy 1 szklankę i rozpuszczamy w niej proszek budyniowy. Resztę soku doprowadzamy do wrzenia i łączymy z rozrobionym budyniem. Mieszamy energicznie, aby nie powstały grudki. Odstawiamy do ostudzenia.
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy powoli zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
masa II:
Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy powoli zimny budyń i miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
masa II:
- 400ml śmietany kremówki
- 1 śmietan fix
- 2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan fiksem, a następnie łączymy z cukrem pudrem.
ponadto:- 1/2 opakowania okrągłych biszkoptów
- polewa czekoladowa
- 1/4 szkl wody z 2 łyżkami syropu o smaku kiwi
Wykonanie:
Pierwszy biszkopt delikatnie ponczujemy połową wody z syropem, a następnie wykładamy na niego masę z zielonego Pysia. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które ponczujemy pozostałą wodą z sokiem. Kolejną warstwę stanowi ubita na sztywno śmietanka.
Na ubitej śmietanie układamy jeden obok drugiego okrągłe biszkopty, które oblewamy polewą czekoladową.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 -3 godziny, aby stężało.
Pierwszy biszkopt delikatnie ponczujemy połową wody z syropem, a następnie wykładamy na niego masę z zielonego Pysia. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które ponczujemy pozostałą wodą z sokiem. Kolejną warstwę stanowi ubita na sztywno śmietanka.
Na ubitej śmietanie układamy jeden obok drugiego okrągłe biszkopty, które oblewamy polewą czekoladową.
Ciasto wstawiamy do lodówki na 2 -3 godziny, aby stężało.
o rany! jakie pyszne! proszę, zostaw mi troszkę:)
OdpowiedzUsuńKiedys jadłam podobne i było pyszne!! Muszę sama też zrobic!
OdpowiedzUsuńwygląda odświętnie ;p :)
OdpowiedzUsuńJa i bez balu mogę takie ciacho zjeść ;)
OdpowiedzUsuńPoproszę o kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńKolorki na świetne :D
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Wspaniałe, bardzo dostojne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńu mnie tego typu ciasta są rzadko więc nazwa adekwatna :)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie:) ciacho idealne!
OdpowiedzUsuń