sobota, 27 września 2014

SMAROWIDŁO NA CHLEB Z MAKRELĄ





Za makrelą nigdy jakoś nie przepadałam, dlatego gdy jedna zalegała w lodówce i nikt nie miał na nią ochoty, postanowiłam znaleźć na nią sposób. Poszperałam w przepisach, które trochę przerobiłam, odrobinę składników dodałam i wyszło przepysznie.

SMAROWIDŁO DO CHLEBA Z MAKRELĄ:

  • 1 makrela wędzona
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu
  • 2 średnie korniszony
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Makrelę oddzielamy od skóry i pozbawiamy ości. Dzielimy na małe kawałki. Do miseczki z wędzoną rybą dokładamy 2 korniszony pokrojone w drobną kostkę oraz 1 łyżkę posiekanego koperku. Całość doprawiamy startym chrzanem. Mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.



6 komentarzy:

  1. Bardzo lubię makrelę w formie wszelkiego rodzaju smarowideł i past. Z chrzanem jeszcze nie próbowałam. Wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robi taką pastę, jest cudowna :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie smarowidła, sama takie czasem robię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też robi taką pastę :) Naprawdę dobra!

    OdpowiedzUsuń
  5. tak, tak-pasty rybne do kanapek to świetna alternatywa :)

    OdpowiedzUsuń