Pogoda jest cudowna, ale niestety jesień nadchodzi i nic chyba jej nie powstrzyma. Jeśli jesień to oczywiście przetwory. W mojej spiżarni stoją już ogórki, soki z porzeczek, z kwiatów i owoców czarnego bzu. Obok pysznią się jagody i małe słoiczki ćwikły. Na pewno pojawią się buraczki z papryczką chilli. Wczorajsze popołudnie spędziłam na przeszukiwaniu swoich starych przepisów na różne sałatki. Co roku staram się zmieniać przepisy, aby uniknąć monotonii i pozwolić zatęsknić domownikom za pewnymi smakami. Tak właśnie padł wybór na sałatkę z fasolki szparagowej.
Jeśli zrobicie ją z małej ilości składników powstanie pyszna ciepła kolacja.
Jeśli Wam posmakuje, zróbcie sobie zapas słoików na zimę, bo to świetny dodatek do bagietki, świeżego chleba czy ryżu.
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ:
- 3 kg fasolki szparagowej
- 6 czerwonych papryk
- 2 zielone papryki
- 8 średnich cebul
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 litra oleju
- 1 ketchup pikantny ( 480- 500g )
- 1 ketchup łagodny ( 480 - 500g )
- sól, pieprz
Z fasolki odcinamy ogonki i kroimy ją na 1-2cm kawałki i krótko obgotowujemy. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w 2cm kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i pozostaje ją tylko zeszklić . Kiedy cebula jest już zeszklona przekładamy ją do większego naczynia i łączymy z obgotowaną i odcedzoną fasolką, zmiażdżonym czosnkiem, ketchupem oliwą i przyprawami. Mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20min.
Pomysł świetny, lecę po fasolkę :)
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie :)
OdpowiedzUsuńSuper. :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Bardzo ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńU nas w tym roku oprócz cukinii mocno obrodziła także fasolka szparagowa, którą pałaszowaliśmy ze smakiem. Takiej wersji fasolki jak w przepisie powyżej jeszcze nie jedliśmy, chętnie z niego skorzystam :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, sałatka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńświetny warzywny mix :)
OdpowiedzUsuńco za mieszanka, a jeśli się skusisz na przygotowanie potrawy mięsnej polecam dressingi Develey: winegret, czosnkowy i jogurtowy! Smacznego i pozdrawiam :)))
OdpowiedzUsuńIle to jest 1 keczup? Kupuję zawsze keczup z Pudliszek 480g, to dwa takie mają być aż?
OdpowiedzUsuńNa taką ilość fasolki należy dać dwa ketchupy o pojemności 480 - 500g każdy. Wbrew pozorom nie jest to zbyt duża ilość.
Usuń