wtorek, 9 września 2014

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ NA ZIMĘ






Pogoda jest cudowna, ale niestety jesień nadchodzi i nic chyba jej nie powstrzyma. Jeśli jesień to oczywiście przetwory. W mojej spiżarni stoją już ogórki, soki z porzeczek, z kwiatów i owoców czarnego bzu. Obok pysznią się jagody i małe słoiczki ćwikły. Na pewno pojawią się buraczki z papryczką chilli. Wczorajsze popołudnie spędziłam na przeszukiwaniu swoich starych przepisów na różne sałatki. Co roku staram się zmieniać przepisy, aby uniknąć monotonii i pozwolić zatęsknić domownikom za pewnymi smakami. Tak właśnie padł wybór na sałatkę z fasolki szparagowej.
Jeśli zrobicie ją z małej ilości składników powstanie pyszna ciepła kolacja.
Jeśli Wam posmakuje, zróbcie sobie zapas słoików na zimę, bo to świetny dodatek do bagietki, świeżego chleba czy ryżu.

SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ:


  • 3 kg fasolki szparagowej
  • 6 czerwonych papryk
  • 2 zielone papryki
  • 8 średnich cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 litra oleju
  • 1 ketchup pikantny ( 480- 500g )
  • 1 ketchup łagodny  ( 480 - 500g )
  • sól, pieprz
Z fasolki odcinamy ogonki i kroimy ją na 1-2cm kawałki i krótko obgotowujemy. Paprykę obieramy ze skórki i kroimy w 2cm kostkę. Cebulę obieramy, siekamy w drobne piórka i pozostaje ją tylko zeszklić . Kiedy cebula jest już zeszklona przekładamy ją do większego naczynia i łączymy z obgotowaną i odcedzoną fasolką, zmiażdżonym czosnkiem, ketchupem oliwą i przyprawami. Mieszamy i nakładamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy 20min.



10 komentarzy:

  1. Pomysł świetny, lecę po fasolkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super. :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w tym roku oprócz cukinii mocno obrodziła także fasolka szparagowa, którą pałaszowaliśmy ze smakiem. Takiej wersji fasolki jak w przepisie powyżej jeszcze nie jedliśmy, chętnie z niego skorzystam :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł, sałatka wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za mieszanka, a jeśli się skusisz na przygotowanie potrawy mięsnej polecam dressingi Develey: winegret, czosnkowy i jogurtowy! Smacznego i pozdrawiam :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile to jest 1 keczup? Kupuję zawsze keczup z Pudliszek 480g, to dwa takie mają być aż?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na taką ilość fasolki należy dać dwa ketchupy o pojemności 480 - 500g każdy. Wbrew pozorom nie jest to zbyt duża ilość.

      Usuń