Tort szwarcwaldzki, który ostatnio przygotowałam tak bardzo mi posmakował, że kiedy nadeszły urodziny mojej ulubionej koleżanki, nie miałam wątpliwości jaki prezent jej wręczyć. Zrobiłam jej niespodziankę w pracy i nawet zaśpiewałam 100lat, choć mam świadomość, że fałszuję okropnie.
Jedynym utrudnieniem było wycięcie z biszkoptu mniejszych blatów, ale wystarczy użyć do tego niewielkiej np. salaterki. Pozostały po odkrojeniu biszkopt można zużyć do mini ciastek tortowych czy do przygotowania deseru.
MINI TORCIK WIŚNIOWY:
ciasto
tortownica śred. 23cm
- 150g gorzkiej czekolady
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 150g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 jajek
Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę łączymy za pomocą miksera z miękkim masłem na jednolitą masę.Następnie nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy powoli cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka jajek i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, które dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170st.C piekarnika na 45-50min, do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto dzielimy na trzy blaty i z każdego za pomocą np salaterki wykrajamy po jednym blacie o średnicy nam potrzebnej.
Masa wiśniowa:
- 200g wydrylowanych wiśni z kompotu
- 75ml kompotu z wiśni
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 25ml wiśniówki
Wszystkie składniki oprócz wiśni mieszamy ze sobą w małym rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż uzyskamy konsystencję kisielu. Do przestudzonej lekko masy dodajemy wydrylowane wiśnie.
Ponadto do nasączenia:
- 30ml kompotu z wiśni
- 30ml wiśniówki
Masa śmietanowa:
- 300ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Składanie tortu rozpoczynamy od pierwszego blatu, który dokładnie nasączamy 20ml mieszanki kompotu i wiśniówki. Następnie wykładamy na ciasto połowę masy wiśniowej i 1/3 ubitej na sztywno śmietany. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy ciasto, następnie wykładamy resztę masy wiśniowej i połowę z pozostałej masy śmietanowej. Przykrywamy trzecim blatem ciasta, które nasączamy pozostałymi 20ml ponczu, a następnie dekorujemy pozostałą śmietaną.
Wygląda pysznie! Na pewni zrobię na urodziny mojego lubego :D W końcu przepis nie dla całego batalionu :D
OdpowiedzUsuńPiękny prezent:) Z pewnością smakował przepysznie.
OdpowiedzUsuńOooo ja też bym bardzo chciała taki torcik dostać :))
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTeż chciałabym dostać taki upominek, świetny tort! :)
OdpowiedzUsuńwow.. ale prezent! ja nigdy nie dostałam tortu na urodziny :(
OdpowiedzUsuńboski! :)
Jest piękny :)
OdpowiedzUsuń