czwartek, 4 września 2014

MINI TORCIK Z WIŚNIAMI



Tort szwarcwaldzki, który ostatnio przygotowałam tak bardzo mi posmakował, że kiedy nadeszły urodziny mojej ulubionej koleżanki, nie miałam wątpliwości jaki prezent jej wręczyć. Zrobiłam jej niespodziankę w pracy i nawet zaśpiewałam 100lat, choć mam świadomość, że fałszuję okropnie.
Jedynym utrudnieniem było wycięcie z biszkoptu mniejszych blatów, ale wystarczy użyć do tego niewielkiej np. salaterki. Pozostały po odkrojeniu biszkopt można zużyć do mini ciastek tortowych czy do przygotowania deseru.

MINI TORCIK WIŚNIOWY:
ciasto 
tortownica śred. 23cm
  • 150g gorzkiej czekolady 
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 150g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 jajek
Roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę łączymy za pomocą miksera z miękkim masłem na jednolitą masę.Następnie nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku, wsypujemy powoli cukier oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywną pianę białka jajek i delikatnie mieszamy, najlepiej za pomocą szpatułki.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy, które dno wykładamy papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 170st.C piekarnika na 45-50min, do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto dzielimy na trzy blaty i z każdego za pomocą np salaterki wykrajamy po jednym blacie o średnicy nam potrzebnej.

Masa wiśniowa:
  • 200g wydrylowanych wiśni z kompotu
  • 75ml kompotu z wiśni
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 25ml wiśniówki
Wszystkie składniki oprócz wiśni mieszamy ze sobą w małym rondelku i podgrzewamy na niewielkim ogniu ciągle mieszając, do momentu aż uzyskamy konsystencję kisielu. Do przestudzonej lekko masy dodajemy wydrylowane wiśnie.

Ponadto do nasączenia:
  • 30ml kompotu z wiśni
  • 30ml wiśniówki
Masa śmietanowa:
  • 300ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
Składanie tortu rozpoczynamy od pierwszego blatu, który dokładnie nasączamy 20ml mieszanki kompotu i wiśniówki. Następnie wykładamy na ciasto połowę masy wiśniowej i 1/3 ubitej na sztywno śmietany. Przykrywamy drugim blatem i powtarzamy wszystkie czynności, czyli nasączamy ciasto, następnie wykładamy resztę masy wiśniowej i połowę z pozostałej masy śmietanowej. Przykrywamy trzecim blatem ciasta, które nasączamy pozostałymi 20ml ponczu, a następnie dekorujemy pozostałą śmietaną.


7 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie! Na pewni zrobię na urodziny mojego lubego :D W końcu przepis nie dla całego batalionu :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny prezent:) Z pewnością smakował przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oooo ja też bym bardzo chciała taki torcik dostać :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Też chciałabym dostać taki upominek, świetny tort! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow.. ale prezent! ja nigdy nie dostałam tortu na urodziny :(
    boski! :)

    OdpowiedzUsuń