Papryka faszerowana to jedno z najłatwiejszych dań. Ponadto bardzo wdzięczne w wykonaniu, bo można poszaleć ze składnikami nadzienia. U mnie dzisiaj papryka zagościła w wersji z suszonymi pomidorami i pieczarkami.
PAPRYKA FASZEROWANA:
- 4 średnie papryki czerwone
- 2 torebki ryżu
- 250g mięsa mielonego wieprzowego
- 6 - 8 pomidorów suszonych
- 6 - 8 pieczarek
- łyżeczka siekanej pietruszki
- sól, pieprz
- oliwa
Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki obieramy i po pokrojeniu w cienkie plasterki przesmażamy krótko na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory kroimy w cienkie paski.
Ostudzony ryż łączymy z mięsem oraz pieczarkami i pomidorami. Masę mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Paprykę myjemy i po odcięciu górnej około 1cm czapeczki, pozbawiamy je pestek.Tak przygotowane papryki napełniamy farszem i ustawiamy w rondlu lub głębokiej patelni. Podlewamy je 2 łyżkami oliwy i około 1/4 szkl wody. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 40min. Podajemy na ciepło.
Potrwa nie dla mnie, gdyż nie jadam mięska :) Ale fotki śliczne!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię faszerowane warzywa, a zwłaszcza paprykę :)
OdpowiedzUsuńPyszna papryka, mniam :)
OdpowiedzUsuńOj, jak smacznie!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńNie tylko jedno z najłatwiejszych, ale i najpyszniejszych:)))
OdpowiedzUsuńw sezonie obowiązkowe danie :)
OdpowiedzUsuńNadziewane warzywa to jedno z moich ulubionych dań.
OdpowiedzUsuńW tle widzę piękny widelec :)
Pysznie nafaszerowana, też często jadam ;)
OdpowiedzUsuńNie odmówiłabym takiego dania na obiad, pycha-pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLubię faszerowaną paprykę ale z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam :) Fajnie, dałaś mi super pomysł :) !
OdpowiedzUsuń