czwartek, 11 września 2014

PAPRYKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI





Papryka faszerowana to jedno z najłatwiejszych dań. Ponadto bardzo wdzięczne w wykonaniu, bo można poszaleć ze składnikami nadzienia. U mnie dzisiaj papryka zagościła w wersji z suszonymi pomidorami i pieczarkami.

PAPRYKA FASZEROWANA:

  • 4 średnie papryki czerwone
  • 2 torebki ryżu
  • 250g mięsa mielonego wieprzowego
  • 6 - 8 pomidorów suszonych
  • 6 - 8 pieczarek
  • łyżeczka siekanej pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwa
Ryż gotujemy do miękkości i odstawiamy do ostygnięcia. Pieczarki obieramy i po pokrojeniu w cienkie plasterki przesmażamy krótko na niewielkiej ilości oliwy. Pomidory kroimy w cienkie paski.
Ostudzony ryż łączymy z mięsem oraz pieczarkami i pomidorami. Masę mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. 
Paprykę myjemy i po odcięciu górnej około 1cm czapeczki, pozbawiamy je pestek.Tak przygotowane papryki napełniamy farszem i ustawiamy w rondlu lub głębokiej patelni. Podlewamy je 2 łyżkami oliwy i około 1/4 szkl wody. Dusimy na niewielkim ogniu przez około 40min. Podajemy na ciepło.



11 komentarzy:

  1. Potrwa nie dla mnie, gdyż nie jadam mięska :) Ale fotki śliczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię faszerowane warzywa, a zwłaszcza paprykę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie tylko jedno z najłatwiejszych, ale i najpyszniejszych:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. w sezonie obowiązkowe danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nadziewane warzywa to jedno z moich ulubionych dań.
    W tle widzę piękny widelec :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie nafaszerowana, też często jadam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie odmówiłabym takiego dania na obiad, pycha-pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Lubię faszerowaną paprykę ale z takim nadzieniem jeszcze nie próbowałam :) Fajnie, dałaś mi super pomysł :) !

    OdpowiedzUsuń