Czasem warto mieć w lodówce jakąś sałatkę. Czy to na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości czy też jako szybką przekąskę, kiedy pogoda dopisuje i ktoś spędza całe dnie w ogrodzie. Każdy powód jest dobry. Dzisiaj przepis na jedną z ulubionych sałatek ryżowych z niebanalnym dodatkiem - paluszkami krabowymi.
SAŁATKA RYŻOWA Z SURIMI:
- 1 torebka ryżu
- 4 -5 łyżek kukurydzy konserwowej
- 1/4 strąka czerwonej papryki
- 2 średnie ogórki konserwowe
- 1 mała cebula
- 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
- 2 - 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz
Ryż gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i następnie odstawiamy do schłodzenia.
Paluszki surimi rozmrażamy, a następnie kroimy w poprzek aby powstała dość gruba kostka. Cebulę drobno siekamy, ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, Dodajemy majonez oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około 30min.
z paluszkami robię z makaronem ryżowym, z ryżem też ciekawa:)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiej sałatki, pysznie podana :)
OdpowiedzUsuńFajnie podana, mniam :)
OdpowiedzUsuń