Jedna z ulubionych sałatek w moim domu. Kiedyś namiętnie kupowałam ją w sklepie, ale zbyt duże słoiczki, których nie zużywałam na raz, zmusiły mnie do poszukiwań odpowiedniej receptury. Udało mi się taką znaleźć i teraz nawet nie mam ochoty spojrzeć na sklepową.
SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY:
14szt słoików o pojemn. 330ml
- 3 kg kapusty czerwonej
- 1 kg kwaśnych, kruchych jabłek
- 1/2 kg cebuli
zalewa:
- 1szkl wody
- 1szkl octu 10%
- 1szkl cukru
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
- 3 łyżki soli
- 1 łyżeczka gorczycy
Kapustę drobno szatkujemy. Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki. Cebulę obieramy, a następnie siekamy w pół - talarki.
Składniki zalewy umieszczamy w dość dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie do zalewy dokładamy poszatkowaną kapustę z jabłkami i cebulą. Gotujemy wszystko razem 20min od czasu do czasu mieszając.
będę musiała zrobic
OdpowiedzUsuńTaki słoik bardzo by mi się przydał na zimę:)
OdpowiedzUsuńCzerwona kapusta to moja ulubiona <3 Ale nie robiłam jeszcze takiej w słoikach, pozwól, że skradnę Twój pomysł :)
OdpowiedzUsuńMoja mama taką robi! Jest pyszna :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką kapustę, i ten kolor jest cudowny :)
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczna;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką kapustkę :)
OdpowiedzUsuńPiękna taka sałatka
OdpowiedzUsuń