Krucha delikatna tarta z pieczarkami. Świetnie nadaje się na szybki lekki obiad jak i wczesną kolację.
TARTA Z GRZYBAMI:
ciasto:
- 2 szkl mąki
- 120g masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1/3 szkl lodowatej wody
Wszystkie składniki szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30min.
Farsz:
- 1 łyżka masła
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 jajka
- 1 szkl śmietany 18%
- 100g startego żółtego sera
- 1 łyżka siekanego świeżego koperku
- sól,pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy w grube plastry, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Śmietanę łączymy ze skłóconymi jajkami oraz tartym serem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Formę do tarty lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone kruche ciasto wałkujemy dość cienko i najlepiej za pomocą wałka przenosimy do formy. Dociskamy delikatnie boki, a nadmiar ciasta odcinamy. Nakłuwamy ciasto widelcem, co zapobiegnie jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia.
Na tak przygotowany spód wykładamy farsz i zalewamy wszystko śmietaną z jajkami i serem. Posypujemy startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy 25 -30min.
ach tarty, moje zboczenie kulinarne :)
OdpowiedzUsuńOch, musiała być przepyszna, a dom cały w jej aromacie! ;)
OdpowiedzUsuńo rany jaka piękna:) cudna plecioneczka!
OdpowiedzUsuńCudna! I na pewno smaczna, bo z grzybkami :)
OdpowiedzUsuń