poniedziałek, 6 października 2014

TARTA Z GRZYBAMI






Krucha delikatna tarta z pieczarkami. Świetnie nadaje się na szybki lekki obiad jak i wczesną kolację. 

TARTA Z GRZYBAMI:
ciasto:
  • 2 szkl mąki
  • 120g masła 
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 1/3 szkl lodowatej wody 
Wszystkie składniki szybko zagniatamy w jednolite ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30min.

Farsz:
  • 1 łyżka masła
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 1 szkl śmietany 18%
  • 100g startego żółtego sera
  • 1 łyżka siekanego świeżego koperku
  • sól,pieprz
Pieczarki obieramy i kroimy w grube plastry, a następnie podsmażamy na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną drobno cebulkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 
Śmietanę łączymy ze skłóconymi jajkami oraz tartym serem. Solimy i pieprzymy do smaku.
Formę do tarty lekko smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzone kruche ciasto wałkujemy dość cienko i najlepiej za pomocą wałka przenosimy do formy. Dociskamy delikatnie boki, a nadmiar ciasta odcinamy. Nakłuwamy ciasto widelcem, co zapobiegnie jego wybrzuszaniu się podczas pieczenia. 
Na tak przygotowany spód wykładamy farsz i zalewamy wszystko śmietaną z jajkami i serem. Posypujemy startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym pieczemy 25 -30min.



4 komentarze:

  1. ach tarty, moje zboczenie kulinarne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, musiała być przepyszna, a dom cały w jej aromacie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany jaka piękna:) cudna plecioneczka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna! I na pewno smaczna, bo z grzybkami :)

    OdpowiedzUsuń