piątek, 24 października 2014

CIASTKA DEGUSTIVE





Pysznie kruche ciasteczka typu degustive. Pełne płatków owsianych, złociste i oblane czekoladą.

CIASTKA TYPU DEGUSTIVE:

  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 100g płatków owsianych
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 100g masła
  • 1 -2 łyżki mleka
  • czekolada gorzka
Płatki owsiane zmielić blenderem. Nie powinny być zmielone na miał lecz lekko, aby były wyczuwalne w ciastkach.
Mąkę, płatki cukier,proszek do pieczenia i sól wymieszać w misce. Dodać pokrojone w kawałki masło i zagnieść gładkie ciasto. W miarę potrzeby dodać 1 lub 2 łyżki mleka. Ciasto powinno być gładkie i lekko wilgotne. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez 15min. Następnie rozwałkować ciasto pomiędzy dwoma kawałkami foli na grubość 4-5mm. Wykrawać okrągłe ciastka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ciastka w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C przez około 15min. Po upieczeniu przełożyć na kuchenną kratkę i pozostawić do wystygnięcia. Zimne ciastka ozdabiamy gorzką czekoladą.





6 komentarzy:

  1. Wyglądają obłędnie! Naprawdę. Dziękuję serdecznie za przepis, z którego mam nadzieję, że już wkrótce skorzystam.
    Zapraszam do obserwacji moich wyczynów kulinarnych, a nóż coś kiedyś się spodoba. Póki co, mój blog jest dość "świeży", więc miło mi będzie gościć Cię u siebie. Tymczasem przez te pyszne ciasteczka, ja tutaj zostaję na dłużej i dodaję do obserwowanych. POZDRAWIAM :)
    www.kuchniawbloku.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Moniko, chyba digestive powinno być ;)
    W tej czekoladzie wyglądają obłędnie, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie domowe ciastka uwielbiam, pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. domowa wersja znanych ciastek, które uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. W domowej wersji muszą smakować świetnie, 100 razy lepiej niż te ze sklepu :)

    OdpowiedzUsuń