wtorek, 21 października 2014

CIASTO MARCEPAN







Ciasto, które nosi dumną nazwę Marcepan, choć nie zawiera migdałów. Myślę, że ma to związek z tym, że ciasto jest dość słodkie i ma konsystencję podobną do chlebka marcepanowego.

CIASTO MARCEPAN:
blaszka 25x23cm

masa makowa:

  • 125g maku
  • 150g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g roztopionej margaryny
  • kilka kropel aromatu migdałowego
Mak płuczemy, a następnie mielimy w maszynce lub jak ja, w młynku do kawy. Do zmielonego maku dodajemy żółtka i cukier. Ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz stopioną i lekko schłodzoną margarynę. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy je delikatnie z masą makową.

masa twarogowa:
  • 400g twarogu
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 70g margaryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka z cukrem utrzeć za pomocą miksera. Dodawać powoli ser oraz stopioną i przestudzoną margarynę, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę serową, a następnie na wierzch masę makową. Delikatni wymieszać widelcem, aby powstały esy floresy.
Piekarnik nagrzać do temp. 190st.C i w tak nagrzanym piec ciasto 40 - 45min do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto wystudzić w blaszce, ozdobić według uznania i pokroić.






6 komentarzy: