Ciasto, które nosi dumną nazwę Marcepan, choć nie zawiera migdałów. Myślę, że ma to związek z tym, że ciasto jest dość słodkie i ma konsystencję podobną do chlebka marcepanowego.
CIASTO MARCEPAN:
blaszka 25x23cm
masa makowa:
- 125g maku
- 150g cukru
- 2 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 30g roztopionej margaryny
- kilka kropel aromatu migdałowego
Mak płuczemy, a następnie mielimy w maszynce lub jak ja, w młynku do kawy. Do zmielonego maku dodajemy żółtka i cukier. Ucieramy za pomocą miksera. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz stopioną i lekko schłodzoną margarynę. Z białek ubijamy sztywną pianę i łączymy je delikatnie z masą makową.
masa twarogowa:
- 400g twarogu
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 70g margaryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka z cukrem utrzeć za pomocą miksera. Dodawać powoli ser oraz stopioną i przestudzoną margarynę, cały czas ucierając. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą twarogową.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do niej masę serową, a następnie na wierzch masę makową. Delikatni wymieszać widelcem, aby powstały esy floresy.
Jakie urocze! Zapisuję, na pewno zrobię :)
OdpowiedzUsuńMogę kawałeczek? :)
OdpowiedzUsuńAle się rozkosznie zrobiło, marcepanem zapachniało, od razu mi lepiej :)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale, aż chce się takie upiec:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Uwielbiam ciasta z makiem :D
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda :)
OdpowiedzUsuń