poniedziałek, 27 października 2014

CIASTO ŚLIWKOWE W ORZECHOWEJ POSYPCE






Dzisiaj proponuję ciasto, które zawsze się udaje. Praktycznie można piec je przez cały rok, zamieniając tylko owoce. Przygotowuje się je szybko i wszystkim smakuje.

CIASTO  ŚLIWKOWO -  ORZECHOWE:
blaszka 23x25cm
ciasto:

  • 100g mąki pszennej z pełnego ziarna
  • 150g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 100g masła
  • 2 i 1/2 łyżki zimnej wody
Mąkę zagnieść z cukrem , masłem i wodą na gładkie jednolite ciasto. Formę lekko natłuścić i wylepić ciastem, formując około 2cm brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około 30min.

Obłożenie i polewa:
  • 600g śliwek
  • 125g posiekanych orzechów laskowych
  • 50g cukru
  • 1 jajko
  • 100g gęstej śmietany
Śliwki umyć, wysuszyć i po usunięciu pestek pokroić w grube plastry. Śmietanę wymieszać z jajkiem, cukrem i orzechami.
Schłodzone ciasto wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 200st.C i podpiec 10min.
Następnie wyjąć ciasto, piekarnik pozostawić włączony. Szybko ułożyć na podpieczonym spodzie śliwki i zalać je przygotowaną ze śmietany, orzechów, jajka i cukru polewą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec jeszcze około 35min. Ciasto powinno ładnie się zarumienić. 
Wystudzić i pokroić na dowolne kawałki.





6 komentarzy:

  1. Cudowne, takie lubię najbardziej :) Śliwki mogłabym jeść w każdej postaci. A w połączeniu z ciastem i orzechami - pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. O, ja bardzo lubię takie ciasta :) I jak ono pięknie wygląda z tymi śliwkami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. śliwki i orzechy, boskie połączenie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesień skryta w jednym cieście :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie wygląda, same pyszne jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń