Dzisiaj proponuję ciasto, które zawsze się udaje. Praktycznie można piec je przez cały rok, zamieniając tylko owoce. Przygotowuje się je szybko i wszystkim smakuje.
CIASTO ŚLIWKOWO - ORZECHOWE:
blaszka 23x25cm
ciasto:
- 100g mąki pszennej z pełnego ziarna
- 150g mąki pszennej
- 50g cukru
- 100g masła
- 2 i 1/2 łyżki zimnej wody
Mąkę zagnieść z cukrem , masłem i wodą na gładkie jednolite ciasto. Formę lekko natłuścić i wylepić ciastem, formując około 2cm brzeg. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na około 30min.
Obłożenie i polewa:
- 600g śliwek
- 125g posiekanych orzechów laskowych
- 50g cukru
- 1 jajko
- 100g gęstej śmietany
Śliwki umyć, wysuszyć i po usunięciu pestek pokroić w grube plastry. Śmietanę wymieszać z jajkiem, cukrem i orzechami.
Schłodzone ciasto wstawić do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 200st.C i podpiec 10min.
Następnie wyjąć ciasto, piekarnik pozostawić włączony. Szybko ułożyć na podpieczonym spodzie śliwki i zalać je przygotowaną ze śmietany, orzechów, jajka i cukru polewą. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec jeszcze około 35min. Ciasto powinno ładnie się zarumienić.
Wystudzić i pokroić na dowolne kawałki.
Cudowne, takie lubię najbardziej :) Śliwki mogłabym jeść w każdej postaci. A w połączeniu z ciastem i orzechami - pycha!
OdpowiedzUsuńO, ja bardzo lubię takie ciasta :) I jak ono pięknie wygląda z tymi śliwkami! :)
OdpowiedzUsuńśliwki i orzechy, boskie połączenie!:)
OdpowiedzUsuńjesień skryta w jednym cieście :)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda, same pyszne jesienne smaki :)
OdpowiedzUsuńMmm, kuszące :)
OdpowiedzUsuń