Lekka, wilgotna, a jednocześnie bardzo delikatna babka, która na pewno zagości jeszcze nie raz na naszym stole.
BABKA MARCHEWKOWA:
- 4 średnie marchewki
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szkl oleju
- 4 jajka
- 1 szkl cukru
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
W drugiej misce mikserem mieszamy olej, jajka, startą na tarce marchewkę oraz cukier. Łączymy z wymieszaną z przyprawami mąką.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 45min do tzw. suchego patyczka.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 45min do tzw. suchego patyczka.
Marchewkowe wypieki są pyszne :) Pięknie ozdobiona babeczka ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki marchewkowe:) Na taką babkę to bym się skusiła:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za miły komentarz u mnie na blogu:) a ja własnie szukałam jakiegoś pysznego przepisu na babkę, chyba wypróbuję Twój, bo ta babeczka jest taka apetyczna:) ciekawy blog i fajne przepisy, obserwuję i zapraszam do obserwacji mojego bloga, może wzajemnie się zainspirujemy:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Ślicznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPiękna babeczka :) Chętnie bym zjadła!
OdpowiedzUsuń