czwartek, 9 października 2014

BABKA MARCHEWKOWA








Lekka, wilgotna, a jednocześnie bardzo delikatna babka, która na pewno zagości jeszcze nie raz na naszym stole.

BABKA MARCHEWKOWA:
  • 4 średnie marchewki
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szkl oleju
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawami.
W drugiej misce mikserem mieszamy olej, jajka, startą na tarce marchewkę oraz cukier. Łączymy z wymieszaną z przyprawami mąką.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy.
Piekarnik nagrzać do temp. 180st.C i w tak nagrzanym pieczemy babkę przez około 45min do tzw. suchego patyczka.




5 komentarzy:

  1. Marchewkowe wypieki są pyszne :) Pięknie ozdobiona babeczka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wypieki marchewkowe:) Na taką babkę to bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miły komentarz u mnie na blogu:) a ja własnie szukałam jakiegoś pysznego przepisu na babkę, chyba wypróbuję Twój, bo ta babeczka jest taka apetyczna:) ciekawy blog i fajne przepisy, obserwuję i zapraszam do obserwacji mojego bloga, może wzajemnie się zainspirujemy:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna babeczka :) Chętnie bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń