Fajitas to placki na wzór naszych naleśników - usmażonych jednak z mąki kukurydzianej, z dodatkiem pszennej. W kuchni meksykańskiej je się dużo fasoli, kukurydzy, papryczki chilli, cebuli i mięsa. Ja postanowiłam dzisiaj wykorzystać tylko niektóre z tych składników. Wyszło pysznie, lekko pikantnie, a jednocześnie delikatnie.
FAJITAS Z MIĘSEM:
Placki kukurydziane:
8szt
- 100g mąki kukurydzianej
- 100g mąki pszennej
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szkl wody
Z podanych składników wyrobić rózgą gładkie ciasto, a następnie na patelni lekko posmarowanej oliwą usmażyć na złoty kolor 8 naleśników.
Farsz:
- 500g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- 1 puszka pomidorów (o pojemności 850ml)
- kilka czarnych oliwek
- sól, pieprz
- 200g startego żółtego sera
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i podsmażamy na niej mięso z pokrojoną w krążki, pozbawioną nasion papryczką chilli. Dodajemy pomidory, posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dusić 10min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Oliwki kroimy w plasterki i mieszamy z startym serem.
Do formy żaroodpornej wykładamy około 1/3 farszu mięsnego.
Każdy naleśnik smarujemy około 2-3 łyżkami pozostałego farszu mięsnego i posypujemy serem z oliwkami. Zwijamy w rulonik i przekładamy do formy z sosem. Posypujemy pozostałym serem.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200st.C i w tak nagrzanym zapiekamy danie 15 min.
pyszny obiadek!:) moje smaki - konkretne, a zarazem aromatyczne jedzonko :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki lubię w każdej postaci. Takie też:)
OdpowiedzUsuńMniam , mniam, moje smaki, nic tylko zajadać, pyszności:)
OdpowiedzUsuńlekcjewkuchni.blogspot.com
Bardzo lubię naleśniki, w takiej wersji także bym ich sobie nie odmówiła:)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na inny, ostrzejszy w smaku obiad ;)
OdpowiedzUsuń