piątek, 17 października 2014

BURACZKI OBIADOWE NA ZIMĘ





Dzisiaj spróbuję namówić Was na przygotowanie buraczków na zimę. Prawie każdy je lubi, a że nie są czasochłonne w przygotowaniu, można się pokusić o przygotowaniu małego zapasu na zimę.

BURACZKI NA ZIMĘ:

  • 4 kg buraków
  • 2 kg czerwonej papryki
  • 1 i 1/2 kg cebuli
  • 2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 litra oleju
  • 1/2 litra octu 10%
  • 1 szkl cukru
Buraki obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki. Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych, a następnie kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy i również drobno kroimy. Wszystko umieszczamy w misce, solimy i pieprzymy, mieszamy i zostawiamy na noc. Rano dodajemy olej, ocet i cukier. Mieszamy. Nakładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 20min.


5 komentarzy:

  1. Mnie namawiać zbyt długo nie trzeba;)
    Kocham buraczki w każdej postaci, a świadomość posiadania w spiżarni słoików z takimi pysznościami, jest bardzo pociągająca:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wypełnione słoiczki, na zimę będzie jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja teściowa też robi takie buraczki, ale zamiast papryki daje jabłko. W każdym razie buraczki na zimę to cudowna sprawa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na zimę robi podobne moja mama :)
    uwielbiam je w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń