środa, 1 października 2014

SAŁATKA RYŻOWA Z SURIMI






Czasem warto mieć w lodówce jakąś sałatkę. Czy to na wypadek wizyty niezapowiedzianych gości czy też jako szybką przekąskę, kiedy pogoda dopisuje i ktoś spędza całe dnie w ogrodzie. Każdy powód jest dobry. Dzisiaj przepis na jedną z ulubionych sałatek ryżowych z niebanalnym dodatkiem - paluszkami krabowymi.

SAŁATKA RYŻOWA Z SURIMI:

  • 1 torebka ryżu
  • 4 -5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • 1/4 strąka czerwonej papryki
  • 2 średnie ogórki konserwowe
  • 1 mała cebula
  • 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych
  • 2 - 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • sól, pieprz
Ryż gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku i następnie odstawiamy do schłodzenia. 
Paluszki surimi rozmrażamy, a następnie kroimy w poprzek aby powstała dość gruba kostka. Cebulę drobno siekamy, ogórka i paprykę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, Dodajemy majonez oraz posiekany koperek. Doprawiamy solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki na około 30min.




3 komentarze: