niedziela, 3 maja 2015

PESTO Z POKRZYWY






Pokrzywę znałam dotychczas głównie jako składnik doskonałej odżywki do włosów. Oczywiście słyszałam, że jest wykorzystywana do przygotowywania zup i sałatek, ale sama nigdy czegoś podobnego nie przygotowałam. W myśl tego, że staram się nie mówić, że czegoś nie lubię, jeśli tego nie spróbuję, postanowiłam wykorzystać pokrzywę w swojej kuchni. Dzisiaj zatem przepis na oryginale pesto z pokrzywy. Smak jest na prawdę oryginalny. Dość ostry, ale i lekko gorzki. Nie sądzę, aby ten przepis przypadł do gustu wszystkim, ale potrawa nie jest droga, więc może warto spróbować ją przygotować, aby wyrobić sobie swoje zdanie.
Ja swoje pesto podałam w formie mini kanapek na chlebie żytnim, z serkiem śmietankowym i jajkiem.

PESTO Z POKRZYWY:

  • 3 garście świeżych liści pokrzywy
  • 1/2 szkl oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka podprażonych migdałów
  • 1 łyżka podprażonych ziaren słonecznika
  • sól
Pokrzywę dokładnie płuczemy i odsączamy. Najlepiej, gdyby były to tylko same czubki młodych pędów. Opłukaną pokrzywę wrzucamy do pojemnika blendera i rozdrabniamy je. Następnie dodajemy resztę składników i blendujemy, aż wszystkie połączą się w jednolitą masę. Na końcu doprawiamy pesto solą.




9 komentarzy:

  1. pokrzywa jest specyficzna, ale jej właściwości biją na głowę wiele smakowitości :) sok dam radę wypić więc i pesto chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pesto z pokrzywy - intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda, że nie mam dostępu do pokrzywy, bo nigdy jeszcze jej nie próbowałam (oprócz herbatek)...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu nie możliwe, żebyś nie miała dostępu? U mnie w lesie przy polnej drodze mnóstwo jej rośnie. Może sprytnie schowała się przed tobą:)

      Usuń
  4. O proszę, nie wpadłabym na taki pomysł, ale bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe to pesto, nie wpadłabym na to :)

    OdpowiedzUsuń