niedziela, 10 maja 2015

SORBET Z KIWI






Co prawda pogoda nie jest jeszcze upalna, ale jakieś przebłyski lata powoli zaczynają się pojawiać. Jeśli jest ciepło, to muszą być lody. A może tym razem sorbet? Kwaskowaty, orzeźwiający, pełen soku i aromatu, a do tego śliczny zielony kolor. Ja swój sorbet podałam w towarzystwie zmiksowanych truskawek. Zarówno smaki jak i kolory pięknie się zgrały. Mam nadzieję, że i wam przypadnie do gustu.

SORBET Z KIWI:

  • 5szt kiwi
  • 1/2 szkl wody
  • 1/4 do 1/2 szkl cukru ( zależnie od upodobań)
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Ja użyłam 1/4 szklanki, ale jeśli dla Was będzie to zbyt mało, to możecie ilość cukru nieco zwiększyć. Mieszankę podgrzewamy, aż doprowadzimy ją do wrzenia, a następnie zmniejszamy płomień i gotujemy jeszcze około 3-5min aż woda nieco się zredukuje. Odstawić, aby mieszanka schłodziła się do temperatury pokojowej.
W tym czasie obieramy kiwi i kroimy je na mniejsze kawałki, które następnie blendujemy.
Łączymy zmiksowane kiwi z ochłodzonym syropem oraz sokiem z cytryny. 
Mieszankę wlewamy do maszyny do lodów i schładzamy przez czas podany w instrukcji. U mnie zajęło to 30min. 
Jeśli nie posiadacie maszyny do lodów, to przygotowany sorbet wlewacie do pojemnika, który następnie wstawiacie do zamrażarki. Kilkakrotnie mieszacie go w odstępach mniej więcej godzinnych, aby nie powstały bryłki lodu.





7 komentarzy: