sobota, 24 października 2015

JABŁECZNIK Z GALARETKĄ I KOKOSEM





Kolejny pomysł na jabłecznik. Delikatny biszkopt z jabłkową galaretką, masą budyniową i przepyszną posypką kokosową.

JABŁECZNIK Z GALARETKĄ I KOKOSEM:
blaszka 27x25cm
biszkopt:

  • 3 jajka
  • 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/2 łyżki octu
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki wody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wybijamy jajka rozdzielając białka od żółtek. W misce umieszczamy białka i mikserem ubijamy je na sztywną, błyszczącą pianę. Zmniejszamy obroty miksera na najwolniejsze i miksując dodajemy po jednym żółtku oraz dosypujemy powoli cukier. Wyłączamy mikser i do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy masę rózgą lub szpatułką. Na końcu dodajemy wodę, olej i ocet. 
Gotową masę wlewamy do blaszki, której dno wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 165st.C i w tak nagrzanym pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu pozostawiamy w wyłączonym piekarniku do wystudzenia.

masa jabłkowa z galaretką:
  • 1 i 1/2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 galaretki agrestowe
Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy je w drobną kostkę i umieszczamy w rondelku, dosypując cukier. Rondelek ustawiamy na średnim ogniu i mieszając gotujemy około 10 minut. W tym czasie jabłka powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać. Czas gotowania zależy od tego, jakiego rodzaju jabłek użyjecie. Do rozgotowanych jabłek dodajemy galaretki w proszku i mieszamy do momentu ich rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia.

masa budyniowa:
  • 1/2 litra mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 kostka masła
Do rondelka wlewamy mleko, pozostawiając 1/2 szkl, w której rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Kiedy mleko zagotuje się, szybkim ruchem wlewamy mleko z mąką i mieszamy rózgą, aby nie powstały kluchy.
W misce umieszczamy masło i miksujemy je na puszystą masę pod koniec dodając cukier. Następnie nie przestając miksować dodajemy po łyżce wystudzonej masy budyniowej. Miksujemy na gładką masę.

posypka kokosowa:
  • 100g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
Do rondelka wkładamy masło i wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu i po rozpuszczeniu się masła wsypujemy wiórki. Cały czas mieszając podgrzewamy masę, aż wiórki nabiorą ładnego przyrumienionego koloru. 

Na wystudzony biszkopt wykładamy tężejącą masę jabłkową z galaretką i wstawiamy go do lodówki. Na zastygniętą masę jabłkową wykładamy masę budyniową i na końcu wykańczamy ciasto, posypując je posypką kokosową. Wyrównujemy delikatnie powierzchnię i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, aby ciasto schłodziło się i odpowiednio stężało.






7 komentarzy:

  1. Świetna wersja jabłecznika :) Pychotka.

    OdpowiedzUsuń
  2. jabłecznik z galaretką- no tak to jeszcze nie łączyłam! :O
    Świetna propozycja, wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo często robię podobny, jest pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam zamiar go zrobic dzisiaj lub jutro. Jak upieke to podziele sie swoja opinia

    OdpowiedzUsuń