TORT MINIONEK:
blaszka 25x37cm
biszkopt:
- 8 jajek
- 8 łyżek cukru
- 9 łyżek mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczane
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40 minut.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu dzielimy biszkopt docinamy na pożądany kształt i dzielimy go na trzy placki.
masa:
- 600ml śmietany 30%
- 1 i 1/2 szkl mleka w proszku
- 200g czekolady gorzkiej
- 200g czekolady mlecznej
- 200g serka mascarpone
- 250g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki do lekkiego schłodzenia.
poncz:
- 75ml syropu waniliowego
- 100ml wody
Wodę z syropem mieszamy i dzielimy na trzy części.
Pierwszy blat ciasta ponczujemy za pomocą pędzelka 1/3 częścią ponczu.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy 1/2 masy i dokładnie rozprowadzamy ją na cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które również ponczujemy i pokrywamy pozostałą masą.
Układamy trzeci blat ciasta. Ponczujemy go.
masa śmietanowa:
- 500ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki konfitury jagodowej
- barwniki spożywcze
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Z ubitej masy odkładamy łyżkę, z której wykonamy oko. Dzielimy masę i do około 2/3 dodajemy niewielką ilość żółtego barwnika, a do pozostałej 1/3 - niebieskiego.
Do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki wkładamy żółtą masę i miejsce przy miejscu ozdabiamy tort. Identycznie postępujemy z pozostałymi kolorami masy.
Wow, robi wrażenie! Masz talent:)
OdpowiedzUsuńAż szkoda byłoby go kroić :)
OdpowiedzUsuńon jest świetny! <3 perfecto!
OdpowiedzUsuńSzalenie efektowny:)
OdpowiedzUsuńSame ulubione smaki mojego syna ;-)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! Fantastycznie zrobiony i te kolory :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny :)
OdpowiedzUsuńurocze ciacho :)
OdpowiedzUsuńCudowny! Zazdroszczę talentu :)
OdpowiedzUsuń