wtorek, 6 października 2015

ZAPIEKANE ŻEBERKA Z MIODEM





Nastanie jesieni, to w mojej kuchni sezon na zapiekanki. Uwielbiam je, bo:

  •  są szybkie
  •  są sycące
  •  można je w każdej chwili odgrzać
  •  można je przygotować wcześniej
  •  mają niezliczoną ilość kombinacji smakowych
  •  świetnie danie na wykorzystanie "zalegających" produktów
Jedną z moich ulubionych jest zapiekanka z żeberkami w miodzie. A jakie Wy lubicie? Czekam na Wasze propozycje:)

ZAPIEKANKA Z ŻEBERKAMI W MIODZIE:
  • 800 - 1000g żeberek
  • 1kg ziemniaków
  • 3 - 4 cebule
  • 2 łyżki miodu
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 młody por
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka jałowca
  • 1/3 szkl oliwy
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Do miski wlewamy oliwę. Dodajemy do niej miód, 1/2 łyżki soli, majeranek i około 1/3 łyżeczki pieprzu i mieloną paprykę. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze porcje. Umieszczamy je w misce z marynatą. Mieszamy, aby żeberka pokryły się nią dokładnie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z porem.
Na dno rondla wlewamy 1/4 szkl wody i układamy pierwszą warstwę z plastrów ziemniaków, które lekko solimy. Pokrywamy je krążkami cebuli i pokrojonym porem,  a następnie warstwą żeberek. 
W identyczny sposób układamy drugą warstwę. Pomiędzy mięso i ziemniaki wciskamy gdzieniegdzie kawałki listków laurowych, ziela i jałowca. Na koniec polewamy  wszystko pozostałą w misce marynatą. 
Ustawiamy rondel na niewielkim ogniu, ale takim, żeby zapiekanka "pykała" i pozostawiamy ją na około 60 minut. 
Gotową zapiekankę podajemy z surówką z sezonowych warzyw i oprószoną zmieloną papryką słodką.




4 komentarze: