Nastanie jesieni, to w mojej kuchni sezon na zapiekanki. Uwielbiam je, bo:
- są szybkie
- są sycące
- można je w każdej chwili odgrzać
- można je przygotować wcześniej
- mają niezliczoną ilość kombinacji smakowych
- świetnie danie na wykorzystanie "zalegających" produktów
Jedną z moich ulubionych jest zapiekanka z żeberkami w miodzie. A jakie Wy lubicie? Czekam na Wasze propozycje:)
ZAPIEKANKA Z ŻEBERKAMI W MIODZIE:
- 800 - 1000g żeberek
- 1kg ziemniaków
- 3 - 4 cebule
- 2 łyżki miodu
- 3 ząbki czosnku
- 1 młody por
- 1 łyżka soli
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 listki laurowe
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka jałowca
- 1/3 szkl oliwy
- świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Do miski wlewamy oliwę. Dodajemy do niej miód, 1/2 łyżki soli, majeranek i około 1/3 łyżeczki pieprzu i mieloną paprykę. Na końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
Żeberka myjemy, osuszamy i dzielimy na mniejsze porcje. Umieszczamy je w misce z marynatą. Mieszamy, aby żeberka pokryły się nią dokładnie.
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grube plastry. Cebulę również obieramy i kroimy w plasterki. Podobnie postępujemy z porem.
Na dno rondla wlewamy 1/4 szkl wody i układamy pierwszą warstwę z plastrów ziemniaków, które lekko solimy. Pokrywamy je krążkami cebuli i pokrojonym porem, a następnie warstwą żeberek.
W identyczny sposób układamy drugą warstwę. Pomiędzy mięso i ziemniaki wciskamy gdzieniegdzie kawałki listków laurowych, ziela i jałowca. Na koniec polewamy wszystko pozostałą w misce marynatą.
Ustawiamy rondel na niewielkim ogniu, ale takim, żeby zapiekanka "pykała" i pozostawiamy ją na około 60 minut.
Gotową zapiekankę podajemy z surówką z sezonowych warzyw i oprószoną zmieloną papryką słodką.
Mmm smakowite żeberka :)
OdpowiedzUsuńnie zapiekałam jeszcze żeberek! Ale one muszą być genialne, ta skorupka z miodu, mniaaam! :)
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńkonkretne danie na jesienne chłody :)
OdpowiedzUsuń