Dzisiaj zapraszam na tort. Tort urodzinowy z pyszną masą, jak przystało na właścicielkę kawowego bloga, o smaku kawy. Tym razem cappuccino. Kakaowy biszkopt przełożony masą na bazie białej czekolady i kawy cappuccino w połączeniu z ponczem, na likierze o smaku irish cream.
TORT CAPPUCCINO:
biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl cukru
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy po łyżce cukier. Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy go na trzy krążki.
masa cappuccino:
- 500ml śmietanki kremówki 36%
- 300g białej czekolady
- 45g kawy w proszku cappuccino śmietankowego
Śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy pokruszoną czekoladę i proszek kawowy. Podgrzewamy całość do momentu aż składniki rozpuszczą się. Zdejmujemy rondelek z ognia i po ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Masa powinna bardzo zgęstnieć. Po wyjęciu z lodówki miksujemy ją na najwyższych obrotach, do momentu, aż śmietanka ubije się na tyle, że będą widoczne wyraźne ślady mieszadełek.
poncz:
Wspaniały! ^^
OdpowiedzUsuńPiękny tort :)
OdpowiedzUsuńwspaniały tort :)
OdpowiedzUsuńkawa, kawa, kawa.. :) idealny!
OdpowiedzUsuńMoje smaki, pięknie udekorowany :)
OdpowiedzUsuńWszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńMmm, to zdecydowanie moje smaki :)