poniedziałek, 19 października 2015

TORT KAWOWY





Dzisiaj zapraszam na tort. Tort urodzinowy z pyszną masą, jak przystało na właścicielkę kawowego bloga, o smaku kawy. Tym razem cappuccino. Kakaowy biszkopt przełożony masą na bazie białej czekolady i kawy cappuccino w  połączeniu z ponczem, na likierze o smaku irish cream.

TORT CAPPUCCINO:
biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 1/4 szkl mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru

Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy  po łyżce cukier.  Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna tortownicy i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 160-170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40-50min.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu delikatnie nożem oddzielamy ciasto od boków tortownicy i przekrajamy go na trzy krążki.

masa cappuccino:

  • 500ml śmietanki kremówki 36%
  • 300g białej czekolady
  • 45g kawy w proszku cappuccino  śmietankowego
Śmietankę wlewamy do rondelka, wrzucamy pokruszoną czekoladę i proszek kawowy. Podgrzewamy całość do momentu aż składniki rozpuszczą się. Zdejmujemy rondelek z ognia i po ostudzeniu wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Masa powinna bardzo zgęstnieć. Po wyjęciu z lodówki miksujemy ją na najwyższych obrotach, do momentu, aż śmietanka ubije się na tyle, że będą widoczne wyraźne ślady mieszadełek.

poncz:
  • 100ml wody
  • 50ml likieru Irish Cream
Pierwszy blat ciasta ponczujemy 1/3 ponczu, po czym rozprowadzamy na nim 1/3 masy. Identycznie postępujemy z dwoma kolejnymi blatami biszkoptu. Wierzch i boki również smarujemy kremem i dekorujemy według uznania.




6 komentarzy: