środa, 21 października 2015

PYZY Z MIĘSEM




Ostatnio zastanawiam się, dlaczego tak bardzo zachwycamy się kuchniami innych krajów, nie do końca znając naszą polską. Pyszną, różnorodną i mam wrażenie coraz bardziej zapominaną. Dlatego dzisiaj przepis na polskie pyzy z mięsem. Polane zarumienioną cebulką i skwarkami. Tak - wiem, tłusto, cholesterol i takie tam. Wydaje mi się jednak, że raz na jakiś czas nikomu taka rumiana pyza nie zaszkodzi.

PYZY Z MIĘSEM:
8 dużych sztuk

  • 3 ugotowane ziemniaki
  • 6 ziemniaków surowych
  • 250g mięsa mielonego
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1 ząbek czosnku
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem oraz otartym świeżo majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
Ugotowane, najlepiej poprzedniego dnia, ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Przekładamy do lnianego woreczka lub ewentualnie umieszczamy na bardzo gęstym sitku i odciskamy. Pozostawiamy na 10 -15minut, aby woda ze startych ziemniaków wyklarowała się i wówczas delikatnie odlewamy ją, a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. W misce umieszczamy surowe ziemniaki i ugotowane. Mieszamy dokładnie doprawiając masę solą. Z ciasta formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy i układamy na masie ziemniaczanej porcję mięsa. Dokładnie zlepiamy, formując podłużne kluski.
Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy z sosem, lub jak ja, z podduszoną cebulką i skwarkami.



3 komentarze: