Ostatnio zastanawiam się, dlaczego tak bardzo zachwycamy się kuchniami innych krajów, nie do końca znając naszą polską. Pyszną, różnorodną i mam wrażenie coraz bardziej zapominaną. Dlatego dzisiaj przepis na polskie pyzy z mięsem. Polane zarumienioną cebulką i skwarkami. Tak - wiem, tłusto, cholesterol i takie tam. Wydaje mi się jednak, że raz na jakiś czas nikomu taka rumiana pyza nie zaszkodzi.
PYZY Z MIĘSEM:
8 dużych sztuk
- 3 ugotowane ziemniaki
- 6 ziemniaków surowych
- 250g mięsa mielonego
- sól, pieprz
- majeranek
- 1 ząbek czosnku
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem oraz otartym świeżo majerankiem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy.
Ugotowane, najlepiej poprzedniego dnia, ziemniaki przeciskamy przez praskę lub bardzo dokładnie tłuczemy. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Przekładamy do lnianego woreczka lub ewentualnie umieszczamy na bardzo gęstym sitku i odciskamy. Pozostawiamy na 10 -15minut, aby woda ze startych ziemniaków wyklarowała się i wówczas delikatnie odlewamy ją, a pozostały na dnie krochmal dodajemy do ziemniaków. W misce umieszczamy surowe ziemniaki i ugotowane. Mieszamy dokładnie doprawiając masę solą. Z ciasta formujemy kule, które następnie rozpłaszczamy i układamy na masie ziemniaczanej porcję mięsa. Dokładnie zlepiamy, formując podłużne kluski.
Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku około 15 minut. Wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy z sosem, lub jak ja, z podduszoną cebulką i skwarkami.
pyzy z mięchem- naaajlepsze <3 omnomn.. ja o nich nigdy nie zapominam! :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam <3 Moja babcia robi najlepsze! :)
OdpowiedzUsuńpyzy kojarzą mi sie z moim tata :)
OdpowiedzUsuń