środa, 7 października 2015

TORT MINIONEK




 Mały sympatyczny ludzik pełen pysznej masy na bazie czekolady i słodkiej śmietanki.

TORT MINIONEK:
blaszka 25x37cm
biszkopt:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 9 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczane  
Białka ubijamy na sztywno. Delikatnie mieszając na najniższych obrotach miksera, dodajemy po 1 żółtku. Wsypujemy  po łyżce cukier.  Obie mąki wsypujemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tylko do momentu połączenia się składników.
Papier do pieczenia przycinamy do rozmiarów dna blaszki i wykładamy je papierem. Wlewamy delikatnie ciasto i pieczemy w nagrzanym do 170st.C piekarniku do tzw. suchego patyczka czyli około 40 minut.
Gotowy biszkopt wyjmujemy natychmiast z piekarnika i rzucamy go z wys. około 60 cm na podłogę (ja zabezpieczyłam ją złożonym ręcznikiem ). Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Po całkowitym wystudzeniu dzielimy biszkopt docinamy na pożądany kształt i dzielimy go na trzy placki.

masa:
  • 600ml śmietany 30%
  • 1 i 1/2 szkl mleka w proszku
  • 200g czekolady gorzkiej
  • 200g czekolady mlecznej
  • 200g serka mascarpone
  • 250g niesolonych orzeszków ziemnych
Do rondelka wlewamy śmietanę i dodajemy połamaną na małe kawałki czekoladę. Ustawiamy go na niewielkim ogniu i podgrzewamy, aż czekolada się rozpuści. Zdejmujemy rondelek z ognia, wsypujemy mleko w proszku i intensywnie mieszamy. Aby mieć pewność, że masa nie będzie zawierała grudek, najlepiej przecedzić ja przez sitko. Tak przygotowaną masę, odstawiamy do lodówki na na przynajmniej 1 godz.. Dobrze schłodzoną masę wyjmujemy i ubijamy mikserem ustawionym na najwyższe obroty około 5min, do momentu, aż mocno zgęstnieje i na jej powierzchni będą widoczne wyraźne ślady mieszadeł miksera. W tym momencie dokładamy serek mascarpone i posiekane orzeszki ziemne. Miksujemy kolejną minutę, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Odstawiamy ponownie masę do lodówki do lekkiego schłodzenia.

poncz:

  • 75ml syropu waniliowego
  • 100ml wody
Wodę z syropem mieszamy i dzielimy na trzy części. 
Pierwszy blat ciasta ponczujemy za pomocą pędzelka 1/3 częścią ponczu.
Na tak przygotowane ciasto wykładamy 1/2 masy i dokładnie rozprowadzamy ją na cieście. Przykrywamy drugim blatem ciasta, które również ponczujemy i pokrywamy pozostałą masą.
Układamy trzeci blat ciasta. Ponczujemy go.

masa śmietanowa:
  • 500ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki konfitury jagodowej
  • barwniki spożywcze
Śmietanę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier puder. Z ubitej masy odkładamy łyżkę, z której wykonamy oko. Dzielimy masę i do około 2/3 dodajemy niewielką ilość żółtego barwnika, a do pozostałej 1/3 - niebieskiego. 
Do worka cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki wkładamy żółtą masę i miejsce przy miejscu ozdabiamy tort. Identycznie postępujemy z pozostałymi kolorami masy.






9 komentarzy: