czwartek, 28 kwietnia 2016

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM






Pierwsze typowo wiosenne ciasto. Kruchy, delikatny spód z rabarbarowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone puszystą bezą. Dla mnie kwintesencja wiosennego ciacha.

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM:
blaszka 24x27cm
ciasto kruche:

  • 1 i 1/2szkl mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1/4szkl drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą końcówek w formie haków zarabiamy ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników w jedną, gładką masę.
Jeśli zagniatamy ciasto ręcznie, to na omączoną stolnicę wysypujemy wszystkie potrzebne składniki, wybijamy jajka i na końcu dodajemy masło. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy rękoma. Staramy się wszystko robić jak najszybciej, bo ciasto kruche nie lubi ciepła dłoni i zbyt długiego zagniatania.
Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut, do schłodzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na omączonej stolnicy, dopasowując jego rozmiar do wymiaru dna blaszki. Delikatnie przenosimy ciasto do blaszki, nakłuwamy je widelcem, aby nie powstały podczas pieczenia wybrzuszenia i tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. Podpiekamy ciasto przez 15 minut.

nadzienie z rabarbaru:
  • 4 duże łodygi świeżego rabarbaru
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka konfitury malinowej (fajnie podkreśla smak rabarbaru, ale nie jest konieczna)
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki liści, obieramy i kroimy na mniejsze 1-2cm kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajko ze śmietanką oraz resztą składników. Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojony rabarbar i lekko mieszamy, aby masa przywarła do rabarbaru.

beza:
  • 4 białka
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany.  Nie przerywając miksowania, a jedynie zmniejszając obroty wsypujemy powoli cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.

Podpieczony spód ciasta wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Wykładamy na niego wcześniej przygotowany rabarbar i przykrywamy całość bezą, tworzą łyżką nierówności. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 - 20 minut, do nabrania przez bezę złocistego koloru. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na około 15 minut, aby beza delikatnie podeschła. 
Wyjmujemy ciasto na kratkę kuchenną i po całkowitym ostudzeniu kroimy na kawałki i w razie konieczności oprószamy wierzch cukrem pudrem.



2 komentarze: