czwartek, 28 kwietnia 2016

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM






Pierwsze typowo wiosenne ciasto. Kruchy, delikatny spód z rabarbarowym nadzieniem, a wszystko zwieńczone puszystą bezą. Dla mnie kwintesencja wiosennego ciacha.

KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM:
blaszka 24x27cm
ciasto kruche:

  • 1 i 1/2szkl mąki pszennej
  • 100g masła
  • 1/4szkl drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki i za pomocą końcówek w formie haków zarabiamy ciasto. Powinno to trwać jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników w jedną, gładką masę.
Jeśli zagniatamy ciasto ręcznie, to na omączoną stolnicę wysypujemy wszystkie potrzebne składniki, wybijamy jajka i na końcu dodajemy masło. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy rękoma. Staramy się wszystko robić jak najszybciej, bo ciasto kruche nie lubi ciepła dłoni i zbyt długiego zagniatania.
Gotowe ciasto owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut, do schłodzenia. W tym czasie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy cienko masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na omączonej stolnicy, dopasowując jego rozmiar do wymiaru dna blaszki. Delikatnie przenosimy ciasto do blaszki, nakłuwamy je widelcem, aby nie powstały podczas pieczenia wybrzuszenia i tak przygotowane wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180st. Podpiekamy ciasto przez 15 minut.

nadzienie z rabarbaru:
  • 4 duże łodygi świeżego rabarbaru
  • 5 łyżek słodkiej śmietanki 30%
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka konfitury malinowej (fajnie podkreśla smak rabarbaru, ale nie jest konieczna)
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki liści, obieramy i kroimy na mniejsze 1-2cm kawałki. W miseczce roztrzepujemy jajko ze śmietanką oraz resztą składników. Do tak przygotowanej masy wrzucamy pokrojony rabarbar i lekko mieszamy, aby masa przywarła do rabarbaru.

beza:
  • 4 białka
  • 150g cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na najwyższych obrotach, do momentu uzyskania sztywnej, lśniącej piany.  Nie przerywając miksowania, a jedynie zmniejszając obroty wsypujemy powoli cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy tylko do momentu połączenia się składników.

Podpieczony spód ciasta wyjmujemy z piekarnika, którego nie wyłączamy. Wykładamy na niego wcześniej przygotowany rabarbar i przykrywamy całość bezą, tworzą łyżką nierówności. Wstawiamy ciasto ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze przez kolejne 15 - 20 minut, do nabrania przez bezę złocistego koloru. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale ciasto pozostawiamy w nim jeszcze na około 15 minut, aby beza delikatnie podeschła. 
Wyjmujemy ciasto na kratkę kuchenną i po całkowitym ostudzeniu kroimy na kawałki i w razie konieczności oprószamy wierzch cukrem pudrem.



poniedziałek, 25 kwietnia 2016

TARTA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM





Tarta, która powstała z potrzeby chwili, a do tego ze składników, które można znaleźć w każdej lodówce. Do tego przepis wykorzystuje to wszystko co nam aktualnie zalega w lodówce. Trochę mało na obiad, ale na taką małą przekąskę będzie w sam raz.

TARTA ZIEMNIACZANA Z KIEŁBASĄ I JAJKIEM:
ciasto kruche:

  • 250g mąki
  • 125g masła 
  • 1 jajko
  • 1/3 łyżeczki soli
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie robota i za pomocą końcówek w kształcie haków zagniatamy gładkie ciasto. Oczywiście możemy również zagnieść ciasto tradycyjną metodą, na stolnicy. Ja używam robota kuchennego, bo nie ukrywam, że i szybciej i co ważniejsze czyściej.
Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce do schłodzenia. 
W tym czasie przygotowujemy farsz.

farsz ziemniaczany:

  • 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 1 pętko białej kiełbasy
  • 3 jajka ugotowane na twardo
ponadto na sos:
  • 1/3szkl słodkiej śmietanki
  • 2 surowe jajka
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki ostrego startego chrzanu
  • sól, pieprz
  • świeży szczypior
Do miseczki wlewamy śmietankę i wybijamy całe jajka. Dodajemy łyżkę mąki i wszystko dobrze razem mieszamy, najlepiej za pomocą rózgi, aby uniknąć ewentualnych grudek. Pod koniec mieszania dodajemy tarty chrzan i całość doprawiamy odrobiną soli i świeżo zmielonym pieprzem.
Schłodzone ciasto kruche rozwałkowujemy na lekko oprószonej mąką stolnicy i najlepiej za pomocą wałka przenosimy je delikatnie do wysmarowanej masłem formy do tarty. Lekko dociskamy boki, a następnie "przejeżdżamy" wałkiem po górnej krawędzi formy, aby odciąć nadmiar ciasta wystający poza formę. Pozostałe ciasto możemy zawinąć w folię i zamrozić do późniejszego użycia.
Tak przygotowane ciasto podpiekamy około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200st.C.
Podpieczone ciasto wyjmujemy, smarujemy niewielką ilością sosu chrzanowego i układamy na nim, na przemian pokrojone w plastry ziemniaki, kiełbasę oraz jajka ugotowane na twardo. Tak przygotowaną tartę polewamy resztą sosu i wstawiamy z powrotem do piekarnika. Pieczemy ponownie 20 - 25 minut, aż sos zetnie się, a ziemniaki ładnie przyrumienią. Przed podaniem posypujemy upieczoną tartę posiekanym drobno świeżym szczypiorkiem.




czwartek, 21 kwietnia 2016

BABKA JOGURTOWA Z ARONIĄ





Co prawda okres wielkiej nocy za nami, ale u mnie w domu jest pewien fan babki, który cały rok o nią prosi. Dlatego też, kiedy odnalazł się słoiczek aronii w domowej spiżarni, pomysł na babkę sam się nasunął. Lekka, jogurtowa nie wymaga zbyt wiele wysiłku, a nie dość, że smakuje wyśmienicie, to jeszcze cieszy oczy kolorem.

BABKA JOGURTOWA Z ARONIĄ:

  • 4 jajka
  • 220g cukru
  • 270g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100ml oleju
  • 200ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki aronii (ze słoika lub mrożonej)
  • 30 ml soku aroniowego
Całe jajka wybijamy do misy miksera i po dodaniu cukru miksujemy na najwyższych obrotach około 2 minut. Jajka powinny być bardzo dobrze roztrzepane, puszyste, a cukier całkowicie lub prawie całkowicie rozpuszczony.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i następnie przesiewamy do misy z jajkami. Miksujemy na wolnych obrotach dolewając cienkim strumieniem oliwę oraz na końcu dodając jogurt naturalny.
Formę na babkę smarujemy masłem, lekko oprószamy mąką, otrzepując jej nadmiar i do tak przygotowanej wlewamy połowę ciasta. Do drugiej połowy ciasta wlewamy sok z aronii i dodajemy owoce. Mieszamy, aby ciasto i nabrało ładnego różowego koloru. Różową część ciasta wlewamy do formy z ciastem białym. Ja swoją babkę zostawiłam w takiej pasiastej formie, ale można również przemieszać delikatnie ciasto widelcem. Powstaną wtedy dekoracyjne esy floresy.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180st.C ( funkcja góra - dół) lub 160st.C ( funkcja termoobieg) i w tak nagrzanym pieczemy babkę 40 - 45 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Po upieczeniu pozostawiamy babkę jeszcze około 5 minut w wyłączonym piekarniku, następnie wyciągamy na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia. Dekorujemy według uznania.






inspiracja



poniedziałek, 18 kwietnia 2016

CIASTO KAPITAŃSKIE






Jeśli lubicie smak ajerkoniaku i tiramisu, to to ciasto będzie dla Was strzałem w dziesiątkę. Delikatny biszkopt, na którym ułożona jest masa o  posmaku likieru Adwokat z zanurzonymi kawowymi biszkoptami. Jakby tego było mało całość zwieńczona bitą śmietaną i dużą ilością kakao. Całość delikatna, a zarazem wyrazista.

CIASTO KAPITAŃSKIE:
blaszka:
24x27cm
ciasto:

  • 3 duże jajka
  • 3/4szkl cukru
  • 5 łyżek oleju
  • 5 łyżek wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g mąki
  • 3 czubate łyżki gorzkiego kakao
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku i powoli cienkim strumieniem wlewamy  wodę i olej. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i kakao, a następnie wsypujemy do miski z ubitymi jajkami. Mieszamy całość delikatnie, najlepiej za pomocą szpatułki lub rózgi. Tak przygotowane ciasto wlewamy do blaszki, której dno wcześniej wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do temp.175st.C i w tak nagrzanym pieczemy ciasto przez 30 - 35minut. Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze przez chwilę w piekarniku, a następnie studzimy do końca na kratce kuchennej.

MASA AJERKONIAKOWA:
  • 2 budynie śmietankowe ( ugotowane w 750ml mleka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 150ml ajerkoniaku Adwokat
  • 200g masła
Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jednak ilość mleka do 750ml łącznie na oba budynie. Odstawiamy je do wystudzenia.
Miękkie masło ucieramy na puch z cukrem pudrem i ajerkoniakiem. Do utartej masy dodajemy powoli zimny budyń nadal ucierając całość na gładką, jednolitą masę.

PONCZ:
  • 100ml wody
  • 50ml syropu Irish Cream
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
dodatkowo:
  •  20 okrągłych biszkoptów
W gorącej wodzie rozpuszczamy kawę i następnie dolewamy do niej syrop. Wszystko mieszamy i studzimy.
Wystudzony biszkopt nasączmy około połową ponczu. Na dokładnie nasączonym biszkopcie umieszczamy połowę masy ajerkoniakowej. Biszkopty pojedynczo zanurzamy w pozostałym ponczu i układamy je na wcześniej ułożonej masie. Po ułożeniu wszystkich biszkoptów przykrywamy je resztą masy i wyrównujemy. Ciasto wstawiamy do lodówki na czas przygotowania bitej śmietany, aby lekko się schłodziło i masa stężała.

BITA ŚMIETANA:
  • 500ml śmietanki kremowej 30%
  • 1- 2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan fix
  • 2 łyżki ajerkoniaku Adwokat
ponadto:
  • gorzkie kakao do dekoracji
Śmietankę  ubijamy na sztywno z dodatkiem śmietan fixu. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i wlewamy ajerkoniak. Wykładamy ubitą śmietankę na wcześnie przygotowane ciasto z masą ajerkoniakową. Lekko wyrównujemy i obsypujemy wierzch obficie gorzkim kakao.
Przed krojeniem i podaniem lekko schładzamy.





źródło 

czwartek, 14 kwietnia 2016

PIZZA DUO






A gdyby tak zamiast standardowej pizzy, zamknąć pyszne szpinakowe nadzienie z dodatkiem suszonych pomidorów w dwóch warstwach ciasta na pizzę? To jest możliwe, a co ważniejsze pyszne. 

PIZZA DUO:
4 porcje
ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 30g świeżych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 3/4szkl mleka z wodą (pół na pół)
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
farsz:
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka suszonych pomidorów
  • kulka mozzarelli
  • 100g startego żółtego sera
  • 2 jajka na twardo
  • sól, pieprz
  • przecier pomidorowy
Przygotowanie ciasta na pizzę rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku. Resztę składników umieszczamy w misie miksera z końcówkami w formie haków i następnie wlewamy rozprowadzone drożdże. Wszystko razem krótko miksujemy, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto. które następnie wyjmujemy na omączoną stolnicę i pozostawiamy przykryte lnianą ściereczką do wyrośnięcia.
Szpinak krótko przesmażamy, do momentu odparowania wody,Następnie doprawiamy solą i pieprzem oraz zmiażdżonym czosnkiem i odstawiamy do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy cienko. Za pomocą miseczki lub radełka wykrawamy z rozwałkowanego ciasta 8 kółek. Każde z kółek nakłuwamy widelcem, co zapobiegnie powstawaniu wybrzuszeń podczas pieczenia i następnie smarujemy przecierem pomidorowym.
Na czterech kółkach rozprowadzamy farsz szpinakowy, na którym układamy pokrojone w paski suszone pomidory. Jajka na twardo i mozzarellę kroimy w plasterki i również układamy na szpinaku. Całość posypujemy startym żółtym serem i delikatnie przykrywamy każdą pizzę drugim krążkiem ciasta. Nie zlepiamy boków, ale delikatnie odciskamy promienisty wzór tępą stroną noża, nadając kształt porcji.
Pizzerki układamy na blaszce i pieczemy około 15 -20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 225st.C




poniedziałek, 11 kwietnia 2016

SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI





Tę sałatkę przygotowałam do tortilli, ale doskonale sprawdzi się również jako samodzielne danie. Na pewno nie zaszkodzi jej też dodatek chrupiącej bagietki.

SAŁATKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI:

  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • 1 duży pomidor
  • 5 - 6 suszonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 nieduże korniszony
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • sproszkowana słodka papryka
  • 1 ząbek czosnku
Pierś kurczaka kroimy w cienkie paseczki. Do miski wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Następnie dosypujemy pół łyżeczki zmielonej słodkiej papryki i zmiażdżony ząbek czosnku. Wszystko mieszamy i do tak przygotowanej marynaty wrzucamy pokrojony filet z kurczaka. Ponownie mieszamy i odstawiamy na przynajmniej 1/2 godziny.
Sałatę lodową szarpiemy na średniej wielkości kawałki i umieszczamy w misce. Umytego pomidora kroimy w dość dużą kostkę lub pół talarki i dodajemy  do porwanej sałaty. Szalotkę drobno szatkujemy, a suszone pomidory siekamy w paseczki. Tak przygotowane składniki razem z pokrojonymi w pół talarki korniszonami również umieszczamy w misce z sałatą. Odstawiamy na chwilę.
Zamarynowany filet drobiowy umieszczamy na rozgrzanej patelni i smażymy na dość dużym ogniu, stale mieszając. Po usmażeniu odstawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy mieszamy go z sałatą i resztą składników. Gotową sałatkę polewamy niewielką ilością oliwy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pamiętajcie, aby zawsze sałatę doprawiać i polewać oliwą lub sosami bezpośrednio przed podaniem, bo jeśli zrobicie to wcześniej, to stanie się "rozmemłana" i nie apetyczna.






środa, 6 kwietnia 2016

CHAŁKA KAKAOWA




Pyszna, pulchna i do tego dwukolorowo zakręcona chałka.

CHAŁKA KAKAOWA:
2 małe keksówki
  • 3 szkl mąki pszennej
  • 2 łyzki ciemnego gorzkiego kakao
  • 1 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 60g cukru
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 20g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • aromat pomarańczowy
ponadto na kruszonkę:
  • 1łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od zrobienia zaczynu, czyli rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru w kilku łyżkach ciepłego mleka.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier i sól. Mieszamy i wlewamy lekko wyrośnięty zaczyn z drożdży oraz 1 jajko, miękkie masło i ciepłe, ale nie gorące mleko. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu pomarańczowego. Ciasto wyrabiamy ręką lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Kiedy powstanie gładkie ciasto, dzielimy je na pół. Jedną część  przekładamy do czystej miski oprószonej mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do drugiej części dodajemy 2 łyżki kakao i zagniatamy ponownie, aż również powstanie gładkie ciasto. Wyrobione ciasto kakaowe umieszczamy w osobnej misce lekko oprószonej kakao i również odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto będzie miało dość luźną konsystencję, ale niech nie kusi was dodanie większej ilości mąki.
Kiedy ciasto wyrośnie i podwoi swoją objętość, wykładamy je na stolnicę. Każde z dwóch ciast rozwałkowujemy na prostokąt, po czym układamy na jasnym cieście, ciasto kakaowe i dość ciasno zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Jeśli używamy małych keksówek to ciasto dzielimy na pół i układamy je w tychże keksówkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Chałki pozostawiamy ponownie na około 30min do napuszenia, po czym smarujemy je mlekiem i posypujemy kruszonką. Kruszonkę przygotowujemy mieszając składniki w miseczce i ugniatając je najlepiej widelcem, aż powstaną kuleczki.
Piekarnik nagrzewamy do 180st.C  w pozycji góra -dół i w tak nagrzanym pieczemy chałki przez 35min, przy czym jeśli pod koniec zbyt mocno zaczną się rumienić wyłączamy górną grzałkę, pozostawiając tylko dolną. Jeśli mamy piekarnik bez tej funkcji, to wystarczy górę wypieku przykryć lekko folią aluminiową.
Wypieczone chałki studzimy na kratce.



sobota, 2 kwietnia 2016

PSTRĄG NA KASZY JĘCZMIENNEJ






Ryby zawsze są mile widziane na moim stole. Ponieważ często je przyrządzam, staram się zmieniać dodatki i kombinować w ich zestawieniach. Dzisiaj w roli głównej pstrąg na zielonym szpinaku i kaszy jęczmiennej. Takie połączenie bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło. Pyszne, delikatne i chyba całkiem fajnie wygląda na talerzu.

PSTRĄG NA KASZY JĘCZMIENNEJ:

  • 1 pstrąg świeży
  • 1 szkl kaszy jęczmiennej
  • 1 mała cebulka
  • 400g mrożonego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki
  • kolorowy mielony pieprz
  • sok z limonki lub cytryny
  • świeży koperek
  • oliwa
Sprawiamy pstrąga, myjemy, filetujemy  i dzielimy wzdłuż na dwie części. Filety skrapiamy sokiem z limonki, a następnie solimy i doprawiamy świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Na koniec posypujemy drobno posiekanym koperkiem i i smażymy na patelni grillowej.
Kaszę jęczmienną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Jedną niewielką cebulkę drobno siekamy i podduszamy na łyżeczce oliwy. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy do niej ugotowaną kaszę i po wymieszaniu doprawiamy ją solą i pieprzem.
Szpinak umieszczamy na patelni i po przesmażamy do momentu rozmrożenia i odparowania wody. Do rozmrożonego szpinaku dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wlewamy śmietankę. Na koniec doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na ogrzany talerz wykładamy porcję kaszy, a następnie podduszony szpinak. Tak przygotowane danie wykańczamy układając na wierzchu porcję pstrąga.