sobota, 7 września 2013

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU






Kaszubka ze mnie żadna, a porwałam się na zrobienie śledzi po kaszubsku. Cóż. Pewności nawet nie mam, że nazwa nie jest czystym przypadkiem, nie mniej ta potrawa funkcjonuje podobno pod takim imieniem od lat.

ŚLEDZIE PO KASZUBSKU:

  • 5 filetów śledziowych typu Matjas
  • 3 cebule
  • 1/2 szkl oleju
  • 200 g  przecieru pomidorowego
  • 3 małe ogórki kiszone
  • 3 -4 pieczarki
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • kilka kropel soku z cytryny
Cebulę obrać, pokroić w pół - talarki i poddusić lekko na 1/2 szkl oleju. Ogórki i pieczarki pokroić w cienkie plasterki, dorzucić do cebuli. Dusić jeszcze 5min. Posolić, popieprzyć i doprawić majerankiem. Dodać koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i ketchup. Wymieszać i ostudzić.
Śledzie pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z podduszoną cebulą z przecierem. 
Odstawić do lodówki na 24 godz.




źródło

11 komentarzy:

  1. nigdy nie jadłam takich śledzi. muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja jadłam i są przepyyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie podane.Przepis z mojego regionu.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja nie lubię śledzi :/, Twoje apetyczne wyglądają i podane są super

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie mam pojęcia, czy to są po kaszubsku, ale śledzie lubię w każdej postaci :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię śledzie i zdecydowanie zbyt rzadko je szykuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem co się ze mną ostatnio dzieje ale cały czas jem śledzie - prawie codziennie :) Aż mi ślinka cieknie jak zobaczyłam Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Śledziki pierwsza klasa, podoba mi się marynata, coś dla mnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ładne zdjęcia, śledziki bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  10. Fanką ryb nie jestem ,ale takie śledziki uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Fanką ryb nie jestem ,ale takie śledziki uwielbiam

    OdpowiedzUsuń