Kruche, delikatne i takie uniwersalne. Świetna zabawa dla małych i dużych.
KRUCHE ŚLIMACZKI:
25szt
- 250g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 120g margaryny
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka rumu ( lub aromat rumowy )
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy margarynę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mleko i rum. Obie części ciasta odstawiamy do lodówki na 30min.
Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy na placki tej samej wielkości. Jeden z placków smarujemy cienko białkiem i przykrywamy drugim. Zwijamy w roladę, którą kroimy na plastry o grubości około 5mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 12 - 15min w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. C.
ale fajne i ten ślimaczek mnie urzekł
OdpowiedzUsuńbardzo fajne, piekłam podobne z nutellą:)
OdpowiedzUsuńIdealne dla małych łasuchów:)
OdpowiedzUsuńSą piękne!
OdpowiedzUsuńZjadłabym ich sporo,kuszące bardzo...
Wyglądają fantastycznie!
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają,ślimaczek superr,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńale cudeńka! pyszne
OdpowiedzUsuńAle świetny ślimaczek z różkami:D Ciacha są super, pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńUrocze słodkie ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne;-) i dorośli i dzieci będą zadowolone;-)
OdpowiedzUsuńale efektowne :) skorzystam z pomysłu :)
OdpowiedzUsuń