poniedziałek, 16 września 2013

ŚLIMACZKI POZYTYWNIE ZAKRĘCONE





Kruche, delikatne i takie uniwersalne. Świetna zabawa dla małych i dużych.

KRUCHE ŚLIMACZKI:
25szt

  • 250g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120g margaryny
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka rumu ( lub aromat rumowy )
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy margarynę i jajko. Zagniatamy gładkie ciasto, które dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao, mleko i rum. Obie części ciasta odstawiamy do lodówki na 30min.
Jasne i ciemne ciasto rozwałkowujemy na placki tej samej wielkości. Jeden z placków smarujemy cienko białkiem i przykrywamy drugim. Zwijamy w roladę, którą kroimy na plastry o grubości około 5mm.
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i pieczemy 12 - 15min w piekarniku nagrzanym do temp. 200st. C.




11 komentarzy: