piątek, 6 września 2013

CIASTO ZE ŚLIWKAMI - ŚLIWKOWY RARYTAS





Kruchy spód, delikatna beza i migdałowa słodka kruszonka, pod którą ukryły się słodkie dojrzałe śliwki. To ciasto sprawia, że nieuchronnie zbliżająca się jesień, zapowiada się pysznie.

ŚLIWKOWY RARYTAS:
blaszka 23 x 23cm

  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 125g margaryny
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płatków migdałowych
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać połowę cukru, śmietanę, żółtka oraz margarynę i szybko zagnieść kruche ciasto. Wstawić je do lodówki na 10 - 15min do schłodzenia.
Śliwki myjemy i kroimy na małe kawałki.
Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy pozostały cukier i lekko mieszamy.
Blaszkę smarujemy margaryną i wylepiamy jej dno połową schłodzonego kruchego ciasta. Możemy też je zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na tak przygotowany spód rozkładamy pokrojone śliwki, które przykrywamy ubitą pianą z białek. Na pianę ścieramy drugą połowę ciasta i posypujemy płatkami migdałowymi.
Piekarnik rozgrzewamy do temp 200st.C i  pieczemy ciasto 35 -40min.



6 komentarzy:

  1. oj, kupiłaś mnie tym przepisem! Kocham połączenie kruchego i śliwek <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta lubię najbardziej! :)
    Dziękuję za radę, dotyczącą zakwasu, może się odważę wreszcie i go zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne, ładnie podane, czego chcieć więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie zjedliśmy jeszcze ciepłe kilka kawałków. Pychota! Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto ze śliwkami również kojarzy mi się z jesienią:)pycha:)

    OdpowiedzUsuń