czwartek, 26 września 2013

ZUPA KREM Z CUKINII



Na przekór żółtym liściom, u mnie w kuchni zrobiło się zielono. Było to działanie przemyślane i do tego z pełną premedytacją, bo ja nie lubię jesieni. Ani tej brzydkiej z siąpiącą mżawką, ani ten złotej, po której i tak nastąpić musi zimno. No tak mam i nawet jesienią zielono mi.

ZUPA KREM Z CUKINII:

  • 2 średnie cukinie ze skórką
  • 1/3 małej papryczki chilli
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 - 4 łyżki gęstej śmietany
  • świeży lubczyk ( ewentualnie przyprawa typu vegeta )
  • tymianek
  • sól, pieprz
Cukinię pokroić w grubą kostkę, i krótko 4-5 min przysmażyć na oliwie, na dość dużym ogniu. Następnie dorzucić posiekaną drobno papryczkę i zalać wszystko bulionem. Gotować 10min. Przed końcem gotowania dodać posiekany drobno lubczyk i tymianek. Jeśli nie macie świeżych ziół, możecie z powodzeniem użyć po szczypcie suszonych. Doprawić solą i pieprzem. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem.
Podawać z kleksem ze śmietany.


13 komentarzy:

  1. Świetna zupka :) I jak ładnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z cukinii kremu nie próbowałam ale polecam równie zielony krem z brokułów- pyszny!! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no faktycznie, kolorek przyjemny i na przekór jesieni:) lubię takie zupy!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszotka jak to u Ciebie ) Piekłam twój ostatni sernik - bardzo dobry!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podana, porywam talerz, bo ja jakoś nie zdążyłam zrobić jeszcze kremu z cukinii.

    OdpowiedzUsuń
  6. To ja się wpraszam na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam cukinie więc koniecznie wypróbuje tego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna zupka :) uwielbiam takie!

    OdpowiedzUsuń
  9. zupa z cukini? Wooow...
    Robiłam już dużo dań z jej wykorzystaniem, ale o zupie nie pomyślałam.. Ciekawy musi mieć smak :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mniam! U mnie dziś też cukinia, ale w postaci pasztetu :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Nice post thank you Chris

    OdpowiedzUsuń