wtorek, 17 września 2013

TAGIATELLE SZPINAKOWE Z KURKAMI




Lubię dania proste, które nie wymagają wykorzystania wszystkich naczyń, które posiadam w kuchni, ale za to smakują jakbym spędziła w kuchni pół dnia. Jak to wszystko połączyć? Ugotować makaron i w tym czasie zrobić pyszny sos. Na przykład, jak ja dzisiaj, kurkowy, który połączyłam ze szpinakowym tagiatelle. 

TAGIATELLE Z KURKAMI:

  • 200g makaronu (użyłam szpinakowego tagiatelle)
  • 200g kurek
  • 1 mała cebulka
  • 2 łyżka masła
  • 1/2 szkl słodkiej śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 szkl wody
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na 1 łyżce masła, ale nie rumienimy jej. Zalewamy wodą i gotujemy, aż około połowa wody odparuje. 
Kurki oczyszczamy z piasku. Ja używam do tego zwykłego dość gęstego pędzelka. Opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki podsmażamy około 1min na pozostałym maśle. Dodajemy do cebuli. Sos podprawiamy śmietaną z mąką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Makaron gotujemy al dente i łączymy z sosem.



9 komentarzy:

  1. Makaron i kurki mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. makaron uwielbiam :) a jeszcze z kurkami to już marzenie :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham makarony:) i do tego jeszcze kurki:)) Zapraszam Cie na szczyptę soli.

    OdpowiedzUsuń
  4. obiad idealny dla mnie:)pycha!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie przypominam sobie abym miała okazję próbować kurek choć to bardzo popularne grzyby ;) Takie danie z pewnością bym spróbowała i to nie z małymi chęciami :))

    OdpowiedzUsuń