Lubię dania proste, które nie wymagają wykorzystania wszystkich naczyń, które posiadam w kuchni, ale za to smakują jakbym spędziła w kuchni pół dnia. Jak to wszystko połączyć? Ugotować makaron i w tym czasie zrobić pyszny sos. Na przykład, jak ja dzisiaj, kurkowy, który połączyłam ze szpinakowym tagiatelle.
TAGIATELLE Z KURKAMI:
- 200g makaronu (użyłam szpinakowego tagiatelle)
- 200g kurek
- 1 mała cebulka
- 2 łyżka masła
- 1/2 szkl słodkiej śmietany
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szkl wody
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na 1 łyżce masła, ale nie rumienimy jej. Zalewamy wodą i gotujemy, aż około połowa wody odparuje.
Kurki oczyszczamy z piasku. Ja używam do tego zwykłego dość gęstego pędzelka. Opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki kurki podsmażamy około 1min na pozostałym maśle. Dodajemy do cebuli. Sos podprawiamy śmietaną z mąką. Przyprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki.
Makaron gotujemy al dente i łączymy z sosem.
pycha! świetne danie:)
OdpowiedzUsuńMakaron i kurki mogłabym jeść na okrągło :)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM!
OdpowiedzUsuńPoezja :) a sos musiał bosko pachnieć!
OdpowiedzUsuńmakaron uwielbiam :) a jeszcze z kurkami to już marzenie :D
OdpowiedzUsuńKocham makarony:) i do tego jeszcze kurki:)) Zapraszam Cie na szczyptę soli.
OdpowiedzUsuńale to apetycznie wygląda, mniam
OdpowiedzUsuńobiad idealny dla mnie:)pycha!:)
OdpowiedzUsuńNie przypominam sobie abym miała okazję próbować kurek choć to bardzo popularne grzyby ;) Takie danie z pewnością bym spróbowała i to nie z małymi chęciami :))
OdpowiedzUsuń