piątek, 2 listopada 2012

CHRUPER Z MASŁA ORZECHOWEGO

Dni coraz chłodniejsze i coraz szybciej ciemno. W takie wieczory jak dziś przyjemnie jest się napić czegoś rozgrzewającego, kojącego, a jeśli może być również słodkie to czemu nie. Ten mleczny chruper przypadnie na pewno do gustu dzieciom, ale myślę, że wielu dorosłych da się na niego skusić.

składniki:
  • 500ml mleka
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 60ml śmietanki 36%
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • mielony cynamon i cukier trzcinowy do dekoracji
W rondelku delikatnie podgrzewać mleko z masłem orzechowym i syropem klonowym. Należy cały czas mieszać delikatnie, żeby masło stopiło się. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki, aby mieszanina wyszła puszysta.
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Mleko rozdzielić do 2 - 3  szklanek lub filiżanek, których brzegi dekorujemy cukrem trzcinowym. Wierzch udekorować bitą śmietaną z cukrem pudrem. Posypać cynamonem i udekorować plasterkiem np. mandarynki.

  



smacznego:)

1 komentarz: