niedziela, 11 listopada 2012

PRAŻONE MIGDAŁY I ŁOSOŚ Z BROKUŁAMI




Uroczysty obiad jak na święto przystało. Ryba jak zwykle lekko podsmażona, nie za długo, bo w podeszwach niekoniecznie gustuję. A do tego? No tak dodatek powinien być jakiś... jakiś taki nie całkiem zwyczajny,powszedni. Hm... A gdyby tak brokuły? I sos czosnkowy? I wiem.Płatki migdałowe. Delikatnie uprażone.To jest to!

składniki:

  • 1/2kg dzwonków łososia
  • sól,
  • świeżo zmielony kolorowy pieprz
  • oliwa do smażenia
Rybę dokładnie myjemy i opruszamy solą i pieprzem, po czym smażymy na oliwie do lekkiego zrumienienia.Ja osobiście nie dodaję żadnych wynalazków typu mieszanki przypraw do łososia, bo uważam,że smak tej ryby potrafi wybronić się sam.

migdałowe brokuły:


  • 1 główka brokułów (ja użyłam świeżych, ale mogą też być mrożone)
  • 50 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki śmietany
  • sól, pieprz
  • 2 ząbki czosnku rozgniecionego
Brokuły gotujemy około 5 - 7 min w lekko osolonej wodzie i odcedzamy. Przygotowujemy sos mieszając majonez, śmietanę, czosnek oraz sól i pieprz. Płatki migdałów prażymy na gorącej, suchej  patelni lekko mieszając. Muszą nabrać lekko złotego koloru.
Brokuły polewamy przygotowanym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi.
Pozostaje nam zapalić świece i zasiąść do rodzinnego obiadu.





2 komentarze: