poniedziałek, 28 stycznia 2013

JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO


 JAJKA FASZEROWANE PASTĄ Z AWOKADO:
  • 4 jajka
  • 1 mały ząbek czosnku, drobniutko posiekanego(lub przeciśniętego przez praskę)
  • 1 mała cebula
  • 1 średnie dojrzałe awokado
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka majonezu
  •  2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku
  •  sól  i świeżo zmielony czarny pieprz

Z jajek wyciąć mniej więcej 1/3 część, robiąc nacięcie od góry, po ukosie (ma powstać rynienka). Wyciętą część posiekać w kosteczkę. Pozostałą łódeczkę zachować do wypełnienia farszem (można troszkę ściąć spód, gdyby jajko przewracało się na boki). Czosnek i cebulkę oprószyć solą. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę, wyjąć miąższ i pokroić go w kosteczkę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny.W miseczce delikatnie połączyć wycięte i posiekane jajka, czosnek, cebulkę, awokado, razem z majonezem i szczypiorkiem. Farsz nałożyć w wycięte części jajek, tak aby zmieściło się go jak najwięcej. Jajka ułożyć na półmisku. Udekorować listkami kolendry.

7 komentarzy:

  1. Wyglądają ślicznie, chociaż ja nie jestem fanem awokado. A może tylko nie umiem go zrobić i warto sobie takie jaja fundnąć ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odważyłam się w tym roku kupić awokado. Zrobiłam podobną pastę. Mi smakowało, synowi niekoniecznie.
    Ps w sklepie trudno o dojrzałe awokado. Jest na to sposób, wystarczy na dwa dni włożyć do torby papierowej i szczelnie zamknąć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chciałam Ci baaaaardzo podziękować za ten przepis. Miałam już dość tradycyjnych jajek z majonezem, ale nie miałam pomysłu, czym je zastąpić. U Anki Wrocławianki znalazłam odnośnik do Ciebie i skorzystałam z przepisu. Niesamowity, orzeźwiający smak. I o niebo te jajka są lepsze i lżejsze niż te z samym majonezem :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pozdrawiam serdecznie i cieszę się, że smakowało:)

    OdpowiedzUsuń