niedziela, 27 stycznia 2013

PIASKOWA BABA Z ŻURAWINĄ




Wszyscy w koło tylko o słodkim,  to i u mnie nie może być inaczej. Dzisiaj przepis na ulubione ciasto mojego własnego osobistego małżonka. Niby babka, a naszpikowana bakaliami jak keks. Niemniej jak to zazwyczaj u mnie bywa - przepis bardzo szybki w wykonaniu i prosty, a efekt? To już trzeba ocenić samemu. Mąż poleca w 100%.

BABKA PIASKOWA Z BAKALIAMI:

  • 20dag mąki pszennej
  • 5dag mąki ziemniaczanej
  • 20dag cukru 
  • 12,5 dag masła lub margaryny dobrej jakości
  • 4 jajka
  • 1/2 małej paczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • 5dag żurawiny suszonej
  • 5dag kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 5dag rodzynek
  • 5dag orzechów
  • opcjonalnie esencja zapachowa
 Masło utrzeć na puch. Nadal ucierając mikserem dodawać kolejno jajka, cukier, obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, mleko, a na koniec bakalie i ewentualnie esencję zapachową.
Przełożyć ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem.
Piec 35 min w temp. 175st C.
Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem.



2 komentarze: