czwartek, 17 stycznia 2013

GRUSZKI W CZEKOLADOWO - RUMOWYCH KOSZULKACH


Co można zrobić mając trzy gruszki i trochę płatków migdałowych? Należy poszperać w szafkach i jakby do tego dorzucić kilka kostek czekolady i odrobinę trunku przedniego to może nam wyjść całkiem przyzwoity deser, a do tego zafundujemy sobie cudowny zapach w domu, który uzyskamy zupełnie gratis podczas gotowania gruszek w syropie.

Gruszki w czekoladowo rumowych koszulkach:

  • 3 gruszki
  • 1/2 cytryny
  • 150gr cukru
  • laska cynamonu ( ewentualnie 1/3 łyżeczki sproszkowanego)
  • gwiazdka anyżu
  • 1/2 łyżeczki goździków
  • 2 ziarna kardamonu
  • 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 15 ml rumu
  • 15ml syropu wiśniowego
  • garstka płatków migdałowych
  • listki melisy
Cytrynę sparzyć i wycisnąć z niej sok. Do rondelka wlać tyle wody, żeby nasze gruszki zostały w niej zanurzone. Do wody w tymże rondelku wsypać cukier, wlać sok z cytryny i dołożyć cynamon, goździki i anyż. Wszystko zagotować. Gruszki obrać, zostawiając ogonki, ściąć od spodu aby stabilnie stały.Wstawić do syropu, gotować 10-15 min, aż będą miękkie, ale jędrne.
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, czyli połamaną czekoladę wrzucamy do metalowej miseczki i wstawiamy do tak dobranego garnka z odrobiną wody, aby dno miseczki nie dotykało wody. Ustawiamy garnek na płycie. Para z gotującej się wody ładnie nam rozpuści czekoladę. Do czekolady, cały czas mieszając,wlać syrop wiśniowy i rum.
Ugotowane gruszki osączyć, ustawić na talerzu, polać czekoladą i posypać płatkami migdałów. Udekorować zielonym listkiem np. melisy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz