Co można zrobić mając trzy gruszki i trochę płatków migdałowych? Należy poszperać w szafkach i jakby do tego dorzucić kilka kostek czekolady i odrobinę trunku przedniego to może nam wyjść całkiem przyzwoity deser, a do tego zafundujemy sobie cudowny zapach w domu, który uzyskamy zupełnie gratis podczas gotowania gruszek w syropie.
Gruszki w czekoladowo rumowych koszulkach:
- 3 gruszki
- 1/2 cytryny
- 150gr cukru
- laska cynamonu ( ewentualnie 1/3 łyżeczki sproszkowanego)
- gwiazdka anyżu
- 1/2 łyżeczki goździków
- 2 ziarna kardamonu
- 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
- 15 ml rumu
- 15ml syropu wiśniowego
- garstka płatków migdałowych
- listki melisy
Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, czyli połamaną czekoladę wrzucamy do metalowej miseczki i wstawiamy do tak dobranego garnka z odrobiną wody, aby dno miseczki nie dotykało wody. Ustawiamy garnek na płycie. Para z gotującej się wody ładnie nam rozpuści czekoladę. Do czekolady, cały czas mieszając,wlać syrop wiśniowy i rum.
Ugotowane gruszki osączyć, ustawić na talerzu, polać czekoladą i posypać płatkami migdałów. Udekorować zielonym listkiem np. melisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz