wtorek, 15 stycznia 2013

FASZEROWANE POMIDORKI KOKTAJLOWE





Niby takie małe, niepozorne i niebanalne, ale jak by tak je nadziać? Mozzarellą na przykład? No. To może całkiem ciekawe by się wydały? A jakby tak dorzucić jeszcze jakąś szyneczkę czy boczek w cieniutkich plasterkach to może nawet by i ciekawie się zrobiło. A, że czas karnawałowy nam miłościwie panuje, to propozycja przekąski.

POMIDORY KOKTAJLOWE MOZZARELLĄ NADZIEWANE

  • 12 sztuk pomidorków koktajlowych
  • 8 kulek mozzarelli
  • 4 plastry szynki prosciutto( lub wędzonej łososiowej, lub cieniutko pokrojony boczek)
  • listki bazylii do dekoracji
Pomidory umyć osuszyć, z każdego odkroić "czapeczkę". Ostrożnie wydrążyć  środek, który należy wypełnić mozzarellą. Każdego pomidora owinąć plasterkiem szynki, który możemy przekroić na dwa trzy kawałki. Piekarnik nagrzewamy do 180st C i  gotowe pomidory układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 10min. (do momentu rozpuszczenia sera). Podajemy udekorowane listkami świeżej bazylii.





2 komentarze:

  1. Łał jakie ładne.Chyba jakaś imprezka była.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem lubię dopieszczać rodzinkę :)

      Usuń