Dzisiaj przepis na kurczaka, a właściwie na filety drobiowe, które samodzielnie mogą być wykwintną przystawką, natomiast podane z np. ryżem i surówką niebanalnym daniem świątecznym lub niedzielnym. Kurczak jest wcześniej zamarynowany, co doskonale podnosi jego walory smakowe, zaś ciasto drożdżowe dodaje mu orientalnego wyglądu.
Kurczak w cieście drożdżowym:
na około 4 porcje
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 125g mąki
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajko
- 10 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- sok z cytryny
- sos sojowy
- tymianek
- sól, pieprz
- olej do głębokiego smażenia
W tym czasie filety kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy mięso do miski i skrapiamy dodatkowo sosem sojowym, oprószamy tymiankiem i grubo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowane filety wkładamy do miski z wyrośniętym ciastem.
Na głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewamy olej do temp. około 175st. C
Powoli wkładamy łyżką porcje zanurzonego w cieście kurczaka. Smażymy z obu stron na rumiano.
Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Możemy podawać zarówno z surówkami jak i różnymi dipami.
Aż ślin ka cieknie.. Uwielbiam tego rodzaju potrawy :)
OdpowiedzUsuńJa też!
UsuńTak coś czułem, że jak tu zajrzę, będą pyszności :)
OdpowiedzUsuńStaram się, staram:)
UsuńO! I mam pomysł na piątkową kolację ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że znalazłaś inspirację:)
Usuń