niedziela, 10 lutego 2013

KURCZAK PIECZONY W DROŻDŻOWYM CIEŚCIE


Dzisiaj przepis na kurczaka, a właściwie na filety drobiowe, które samodzielnie mogą być wykwintną przystawką, natomiast podane z np. ryżem i surówką niebanalnym daniem świątecznym lub niedzielnym. Kurczak jest wcześniej zamarynowany, co doskonale podnosi jego walory smakowe, zaś ciasto drożdżowe dodaje mu orientalnego wyglądu.


Kurczak w cieście drożdżowym:
na około 4 porcje

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 125g mąki
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • 10 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • sok z cytryny
  • sos sojowy 
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • olej do głębokiego smażenia
Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy w ciepłym, ale nie gorącym mleku. do zaczynu dodajemy mąkę, żółtko oraz szczyptę soli. Wszystko mieszamy na gładką masę pozbawioną jakichkolwiek grudek. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do naszej masy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie filety kroimy na 3 - 4 centymetrowe kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. Wrzucamy  mięso do miski i skrapiamy dodatkowo sosem sojowym, oprószamy tymiankiem i grubo zmielonym pieprzem.
Tak przygotowane filety wkładamy do miski z wyrośniętym ciastem.
Na głębokiej patelni lub frytkownicy rozgrzewamy olej do temp. około 175st. C
Powoli wkładamy łyżką porcje zanurzonego w cieście kurczaka. Smażymy z obu stron na rumiano.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Możemy podawać zarówno z surówkami jak i różnymi dipami.


6 komentarzy:

  1. Aż ślin ka cieknie.. Uwielbiam tego rodzaju potrawy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak coś czułem, że jak tu zajrzę, będą pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O! I mam pomysł na piątkową kolację ;)

    OdpowiedzUsuń