Z kurczakiem faszerowanym miałam kilka razy przyjemność się spotkać i zawsze wtedy miałam nieodparte wrażenie, że jest z tym mnóstwo zachodu, aż zrobiłam takiego oto cudaka.
Wyglądał pięknie, a smakował jeszcze lepiej.
Kurczak nadziewany orzechami i porem:
- 1 duży kurczak (1,5 - 2 kg)
- 50g roztopionego masła
- 1por ( średniej wielkości)
- 50g masła
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 70g posiekanych orzechów ( najlepiej gdyby były to laskowe)
- skórka z chleba z dwóch dużych kromek
- 2 jajka
- 50ml mleka
- sól, pieprz
Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i napełnić farszem. Otwór spiąć wykałaczkami, aby mięso nam się nie rozeszło podczas pieczenia ( nie masz wykałaczek? użyj zaostrzonych z dwóch stron zapałek). Nóżki związujemy kawałkiem bawełnianej nici.
Naszego nafaszerowanego kurczaka wkładamy do brytfanki, polewany płynnym masłem, aby po upieczeniu nie był suchy niczym wiór jakiś, solimy i przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st. C
Pieczemy około godziny, co jakiś czas smarując powstałym sosem.
Po upływie godziny ściągamy pokrywkę, temperaturę zmniejszamy do 170 st. C i pieczemy jeszcze około pół godziny. Ściągnięcie pokrywki sprawi, że skórka zrobi się pięknie przyzłocona i niesamowicie chrupiąca.
Kurczaka podajemy z przysmażonymi ziemniakami, surówką i powstałym sosem, który jest niesamowicie aromatyczny.
Mmm, aż czuć jak pachnie :) Anna.
OdpowiedzUsuńMiło mi Cię tu Anno znowu gościć :)
UsuńŚwietny, tylko robić!
OdpowiedzUsuńWitaj:)
UsuńPieknie wygląda.
OdpowiedzUsuńNo nareszcie się odezwałaś.
OdpowiedzUsuń