poniedziałek, 18 lutego 2013

PIECZONY KURCZAK Z FARSZEM ORZECHOWO - POROWYM





Z kurczakiem faszerowanym miałam kilka razy przyjemność się spotkać i zawsze wtedy miałam nieodparte wrażenie, że jest z tym mnóstwo zachodu, aż zrobiłam takiego oto cudaka.
Wyglądał pięknie, a smakował jeszcze lepiej.

Kurczak nadziewany orzechami i porem:

  • 1 duży kurczak (1,5 - 2 kg)
  • 50g roztopionego masła
Farsz:

  • 1por ( średniej wielkości)
  • 50g masła 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 70g posiekanych orzechów ( najlepiej gdyby były to laskowe)
  • skórka z chleba z dwóch dużych kromek
  • 2 jajka
  • 50ml mleka
  • sól, pieprz
Pora oczyścić i drobno pokroić, zeszklić na maśle.Po wystudzeniu połączyć z natką pietruszki, grubo posiekanymi orzechami i pokrojoną w grubą kostkę skórką chleba, wymieszać. Farsz doprawić solą i pieprzem, ewentualnie przyprawą typu vegeta. Jajka rozkłócić z mlekiem i połączyć dokładnie z powstałym farszem na jednolitą masę.
Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i napełnić farszem. Otwór spiąć wykałaczkami, aby mięso nam się nie rozeszło podczas pieczenia ( nie masz wykałaczek? użyj zaostrzonych z dwóch stron zapałek). Nóżki związujemy kawałkiem bawełnianej nici.
Naszego nafaszerowanego kurczaka wkładamy do brytfanki, polewany płynnym masłem, aby po upieczeniu nie był suchy niczym wiór jakiś, solimy i przykrywamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st. C
Pieczemy  około godziny, co jakiś czas smarując powstałym sosem.
Po upływie godziny ściągamy pokrywkę, temperaturę zmniejszamy do 170 st. C i pieczemy jeszcze około pół godziny. Ściągnięcie pokrywki sprawi, że skórka zrobi się pięknie przyzłocona i niesamowicie chrupiąca.
Kurczaka podajemy z przysmażonymi ziemniakami, surówką i powstałym sosem, który jest niesamowicie aromatyczny.








6 komentarzy: