Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Mali i duzi. Jedni zajadają się nimi obficie polewając śmietaną i posypując cukrem, a inni soląc i popijając kefirem. Każdy ma swój sposób. Najlepszy - to rzecz oczywista, ale jakież nudne byłoby gotowanie gdyby nie eksperymenty.I co zrobić, gdy w lodówce parę łyżek ricotty i śmietana zalega? Czy wyjdzie z tego pyszne danie? Jeśli by do tego dodać ziemniaki. Starte na przykład i cebulkę, to może da się jednak coś wyczarować?
Placki ziemniaczane z ricottą:
- 5-6 startych surowych ziemniaków
- 2-3 cebulki ze szczypiorkiem
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki mąki
- 1 jajko
- 50-100g włoskiego serka ricotta
- sól,pieprz
Smażymy na rozgrzanej oliwie.
Podajemy wedle upodobań. U mnie jest to pierzynka z gęstej kremowej śmietany i posypka z posiekanego szczypiorku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz