wtorek, 26 lutego 2013

ZUPA KREM Z SOCZEWICY




Ponieważ paskudna pogoda ani myśli odpuścić, ja postanowiłam kontynuować mój spis powszechny zup. Dzisiaj padło na zupę krem z soczewicy. Zaskoczył mnie ciekawy, niebanalny smak tej zupy i myślę, że jeszcze zagości ona pewnie na moim stole nie raz.

Zupa krem z soczewicy:
  • 1/2szkl. suchej soczewicy
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 mała marchewka
  • 1 cebula
  • 1słoiczek 200g przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta chilli
  • sól, pieprz
Soczewicę razem z drobno pokrojoną marchewką gotujemy około 25-30min w bulionie warzywnym. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy, po czym dodajemy ją razem z przecierem pomidorowym do naszego wywaru z soczewicą. Wszystko blendujemy na gładki krem i doprawiamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i chilli.
Zupa powinna mieć dość ostry, rozgrzewający smak.
Podajemy z grzankami.







2 komentarze:

  1. Nigdy mi z soczewicą po drodze nie było , ale może warto spróbowac.

    OdpowiedzUsuń