Dzisiaj przepis na ciekawą odmianę ogólnie lubianej bruschetty. Mała kanapka, przegryzka z wołowiną i szpinakiem. Zielona jak zbliżająca się wiosna, pożywna i dodatkowo bardzo dekoracyjna.
BRUSCHETTA Z WOŁOWINĄ I SZPINAKIEM:
- 250g wołowiny
- kilka gałązek rozmarynu
- kilka gałązek świeżej pietruszki
- sól, pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżki oliwy
grzanki:
- 1/2 ciabatty
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
dodatkowo:
- 1 cebula
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- 100g szpinaku w listkach
- rukola
- sos sojowy
- 30g parmezanu lub innego twardego sera
Z oliwy, rozmarynu, posiekanej natki pietruszki, skórki z cytryny oraz soli i pieprzu przygotuj marynatę i obtocz w niej dokładnie mięso. Następnie obsmaż je na dość dużym ogniu przez kilka minut. Wierzch mięsa musi być obsmażony, natomiast środek powinien pozostać różowy. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego i dopiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160st.C przez 10 -12min i odstawiamy.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podduszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski pozbawioną skórki paprykę. Na koniec wrzucamy listki szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sosem sojowym.
Ciabattę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i podsmażamy na patelni grillowej. Podsmażone kromeczki nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku.
Na każdą podpieczoną kromkę układamy niewielką ilość szpinaku z cebulą i papryką. Na wierzchu układamy mięso pokrojone w cienkie plasterki, a następnie ponownie szpinak z cebulką. Wierzch posypujemy startym serem i ozdabiamy kilkoma listkami rukoli. Polewamy delikatnie sosem z patelni i podajemy.
Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i podduszamy. Następnie dodajemy pokrojoną w paski pozbawioną skórki paprykę. Na koniec wrzucamy listki szpinaku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy sosem sojowym.
Ciabattę kroimy na kromki, skrapiamy oliwą i podsmażamy na patelni grillowej. Podsmażone kromeczki nacieramy przeciętym ząbkiem czosnku.
Na każdą podpieczoną kromkę układamy niewielką ilość szpinaku z cebulą i papryką. Na wierzchu układamy mięso pokrojone w cienkie plasterki, a następnie ponownie szpinak z cebulką. Wierzch posypujemy startym serem i ozdabiamy kilkoma listkami rukoli. Polewamy delikatnie sosem z patelni i podajemy.
Przepysznie wygląda ta bruschetta!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWow, wygląda smakowicie. Chętnie przygotuję sobie takie danie w domu:)
OdpowiedzUsuńEnergia na cały dzień.
OdpowiedzUsuńCudowne! Skradłabym Ci jedną :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńna sam widok robię się głodna:)
OdpowiedzUsuńPięknie, wiosennie aż chce się jeść :-)
OdpowiedzUsuńTaka bułeczka starcza za obiad, śniadanie i kolację:) Pięknie to przygotowałaś:))
OdpowiedzUsuńWiosenna, kolorowa i pyszna! :)
OdpowiedzUsuńbruschetta na bogato!:)
OdpowiedzUsuń