Za oknami coraz więcej słońca i na moim talerzu też zrobiło się żółto i słonecznie, za sprawą tarty cytrynowej. Lekki i delikatny, a zarazem mocno orzeźwiający i wyrazisty smak sprawia, że jest ona jedną z moich ulubionych. Bardzo często przygotowuję ją latem i podaję z kulką zimnych lodów, ale dzisiaj dopełnieniem smaku stała się bita śmietana.
TARTA CYTRYNOWA:
forma średnica 30cm
głębokość 3cm
ciasto:
- 250g mąki pszennej
- 50g brązowego cukru
- 2 łyżki zimnej wody
- 125g masłą
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przynajmniej 20min. Następnie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli i delikatnie przenosimy je do wysmarowanej cienko masłem formy. Nadmiar wystającego poza formę ciasta usuwamy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, co zapobiegnie nierównemu wyrastaniu ciasta.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160st.C i w tak nagrzanym pieczemy tartę 20min.
W czasie gdy tarta się piecze zdążymy przygotować masę.
masa cytrynowa:
W czasie gdy tarta się piecze zdążymy przygotować masę.
masa cytrynowa:
- 5 jajek
- 120 g cukru
- 200 ml śmietany 30%
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników w jednolitą aksamitną, ale rzadką masę. Podpieczone ciasto wyjmujemy na chwilę z piekarnika i wylewamy na nie masę cytrynową. Zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 st.C i wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 - 35min. Masa powinna się ściąć i delikatnie przyrumienić. Po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podajemy po całkowitym ostudzeniu, posypane cukrem pudrem oraz z lodami lub przyozdobione kleksem bitej śmietany.
Prześlicznie wygląda, jaka cytrynowa :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ojej, toż to dla mnie tortura! Tak lubię taką tartę! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam cytrynowe tarty:)
OdpowiedzUsuńCudowna, uwielbiam smak cytrynowych ciast!
OdpowiedzUsuńPyszna :) wspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńuwielbiam tartę cytrynową, ja robię podobną, ale śmietankę zastępuje mlekiem skondensowanym:)
OdpowiedzUsuńwprosiłabym się na kawkę i kawałeczek tej tarty:))
OdpowiedzUsuńWspaniała, orzeźwiająca tarta :) Poproszę kawałek!
OdpowiedzUsuńmatko ile ja czasu się zbieram do tarty cytrynowej, musiała być pyszna!:)
OdpowiedzUsuńKwaśne ciasto to coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na kawę ,bardzo dobrą kawę .
OdpowiedzUsuńWstęp z kawałkiem tarty lub innej słodkości