Bardzo lubię zupę serową i często ją przygotowuję. Delikatny smak i aksamitna konsystencja to nie jedyne atuty. Przede wszystkim istnieje mnóstwo wariacji na temat tej zupy. Miksując nowe składniki z podstawową serową wersją, otrzymujemy praktycznie za każdym razem inną zupę. Dzisiaj proponuję połączenie serowej z brokułami i grzankami z chleba pełnoziarnistego.
ZUPA SEROWO - BROKUŁOWA:
4 porcje
- 500 ml bulionu
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 mała cebula
- 1/2 średniego brokuła
- 100 g startego żółtego sera
- sól, pieprz
- oregano
Bulion podgrzewamy. Cebulę obieramy i siekamy, po czym gotujemy w bulionie około 5 min. Następnie bulion z cebulą blendujemy. Do zupy wrzucamy umytego i podzielonego na różyczki brokuła. Gotujemy 5 -7 min. W zimnym mleku, najlepiej za pomocą rózgi, rozprowadzamy mąkę, a następnie wolno wlewamy do gotującego się bulionu, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Kiedy zupa zgęstnieje wrzucamy starty na małych oczkach tarki ser i gotujemy jeszcze chwilę, tylko do momentu aby ser się rozpuścił. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Zupę najlepiej podawać z grzankami.
takie połączenia smaków lubię:)
OdpowiedzUsuńjedna z moich ulubionych:D
OdpowiedzUsuńTakiej nie gotowałam, dlatego chętnie spróbowałbym tej Twojej :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam i chyba dużo straciłam, bardzo zachęcająco wygląda ta zupa :)
OdpowiedzUsuń2 w 1! No super! Poczęstowałabym się!
OdpowiedzUsuńZupka musiała być rewelacyjna.
OdpowiedzUsuńwow.. połączenie smaków-zabójcze.. to nie może być złe! :)
OdpowiedzUsuńMożesz już puścić i zajadać się :D pomogły kciuki, dziękuję! :D
Uwielbiam !!! nie mogę się jej oprzeć!
OdpowiedzUsuńOj zjadłabym takiej zupki!
OdpowiedzUsuńPyszna propozycja, niebawem wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJa jestem zwolenniczką zup wszelkiego rodzaju:) taką jak Twoja zjadłabym raz dwa!
OdpowiedzUsuńWygląda wprost obłędnie.... naprawdę chętnie bym się nią poczęstowała:)
OdpowiedzUsuńmoje smaki!:) często łączę ser z brokułem:)
OdpowiedzUsuń