czwartek, 20 marca 2014

TARTA CYTRYNOWA







Za oknami coraz więcej słońca i na moim talerzu też zrobiło się żółto i słonecznie, za sprawą tarty cytrynowej. Lekki i delikatny,  a zarazem mocno orzeźwiający i wyrazisty smak sprawia, że jest ona jedną z moich ulubionych. Bardzo często przygotowuję ją latem i podaję z kulką zimnych lodów, ale dzisiaj dopełnieniem smaku stała się bita śmietana. 

TARTA CYTRYNOWA:
forma średnica 30cm
          głębokość 3cm
ciasto:


  • 250g mąki pszennej
  • 50g brązowego cukru
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 125g masłą 
Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Formujemy kulę, zawijamy w folię i schładzamy w lodówce przynajmniej 20min. Następnie rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami foli i delikatnie przenosimy je do wysmarowanej cienko masłem formy. Nadmiar wystającego poza formę ciasta usuwamy. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, co zapobiegnie nierównemu wyrastaniu ciasta.  
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160st.C i w tak nagrzanym pieczemy tartę 20min.
W czasie gdy tarta się piecze zdążymy przygotować masę.

masa cytrynowa:

  • 5 jajek
  • 120 g cukru
  • 200 ml śmietany 30%
  • skórka otarta z dwóch cytryn
  • sok wyciśnięty z dwóch cytryn
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i miksujemy do połączenia się składników w jednolitą aksamitną, ale rzadką masę. Podpieczone ciasto wyjmujemy na chwilę z piekarnika i wylewamy na nie masę cytrynową. Zwiększamy temperaturę pieczenia do 180 st.C i wstawiamy tartę do piekarnika na kolejne 30 - 35min. Masa powinna się ściąć i delikatnie przyrumienić. Po upieczeniu ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Podajemy po całkowitym ostudzeniu, posypane cukrem pudrem oraz z lodami lub przyozdobione kleksem bitej śmietany.




11 komentarzy:

  1. Prześlicznie wygląda, jaka cytrynowa :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, toż to dla mnie tortura! Tak lubię taką tartę! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam cytrynowe tarty:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna, uwielbiam smak cytrynowych ciast!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna :) wspaniale wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  6. uwielbiam tartę cytrynową, ja robię podobną, ale śmietankę zastępuje mlekiem skondensowanym:)

    OdpowiedzUsuń
  7. wprosiłabym się na kawkę i kawałeczek tej tarty:))

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała, orzeźwiająca tarta :) Poproszę kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  9. matko ile ja czasu się zbieram do tarty cytrynowej, musiała być pyszna!:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kwaśne ciasto to coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Zapraszam na kawę ,bardzo dobrą kawę .
    Wstęp z kawałkiem tarty lub innej słodkości

    OdpowiedzUsuń